Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Η ανατίναξη της Λέσχης της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (ΔΝΛ) Σερρών, στις 7 Δεκεμβρίου 1965



 Η δικτατορία δεν ήρθε από το πουθενά. Χρόνια πριν ετοιμάζονταν από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και την ΚΥΠ. Αμέσως μετά την λήξη του εμφυλίου (ταξικού για την ιστορική ακρίβεια) πολέμου, εξαπολύθηκε μαζική τρομοκρατία για να εξαφανίσουν κάθε αντίσταση του λαού. Δεν το πέτυχαν! Εκτελέσεις, δίκες, εξορίας και φυλακές, βασανιστήρια δολοφονίες αγωνιστών με πιο τρανταχτή αυτή του Γρ. Λαμπράκη, φακέλωμα, χαφιεδολογία, εκλογές βίας και νοθείας, προβοκάτσιες όπως η ζάχαρη στα τανκς του Έβρου, Ιουλιανά, επιθέσεις κατά της Νεολαίας Λαμπράκη κ.α. δεν στάθηκαν ικανά να λυγίσουν το λαό. Όλα αυτά όμως, επιτάχυναν παράλληλα και τα σχέδια επιβολής δικτατορίας, μιας δικτατορίας που την προετοίμασε πολύ καλά το μετεμφυλιοπολεμικό κράτος της αστικής «Βασιλευόμενης δημοκρατίας» και οι παρακρατικές ομάδες του. Όταν κατάλαβαν ότι ο λαός είναι και πάλι έτοιμος να σηκώσει κεφάλι, επέβαλαν τη δικτατορία.


Το περιοδικό της ΔΝΛ με θέμα την ανατίναξη της Λέσχης της ΔΝΛ Σερρών με εύγλωττο σκίτσο και με ακόμη πιο εύγλωττο τίτλο: "Άστρο λαμπρό τους οδηγεί"!







Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της δικτατορίας ήταν και η τρομοκρατική επίθεση στη Λέσχη της ΔΝΛ Σερρών. Η επίθεση δεν ήταν η πρώτη. Είχε προηγηθεί η ανατίναξη της Λέσχης της ΔΝΛ Μυλοχωρίου Κιλκίς και η επίθεση καταστροφής, στη Λέσχη της ΔΝΛ Γοργόπης Κιλκίς. 

ΒΙΝΤΕΟ 



Στο μεταξύ είχαν σκοτώσει και τον Σωτήρη Πέτρουλα στα «Ιουλιανά» και η τρομοκρατία άρχισε να παίρνει επιταχυνόμενη τροπή.

Στο πλαίσιο δίωξης της ΔΝΛ εντάχτηκε και η κατάπτυστη εγκύκλιος 1010/65 της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, Μάρτης 1965,  με υπογραφή του ιδίου, ως Υπουργού Παιδείας, για λήψη σκληρών μέτρων κατά των μαθητών που οργανώνονταν στη ΔΝΛ. Τόσο η λεγόμενη δημοκρατική κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου, όσο και η ΕΡΕ, επιστράτευσαν τον «μπαμπούλα» του κομμουνισμού να κτυπήσουν την ΔΝΛ. Η αστική τάξη είχε τρομοκρατηθεί από τη δυναμική της ΔΝΛ. Έφτασε να απαιτεί να ανοίξουν τα σφαιριστήρια και «οι ληστές με το ένα χέρι» για να βρει διέξοδο διαφθοράς η νεολαία! Όμως δεκάδες χιλιάδες οργανώθηκαν στη ΔΝΛ με σαφή αγωνιστική κατεύθυνση αλλά και με άλλες πολλές κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι δημιουργήθηκαν από τους νέους της ΔΝΛ πάνω από 180 «Λέσχες Πολιτισμού» σε όλη τη χώρα! 



 Συγκέντρωση της ΔΝΛ Σερρών και της ΕΔΑ, με τον Μίκη, στο εξοχικό κέντρο "Τ' Αηδόνια" 
όπου  συχνά γινόταν εκδηλώσεις της αριστεράς.

Το πρόβλημα ήταν ότι αυτοί οι νέοι δεν έγινε δυνατό να εμποτιστούν με το ανυποχώρητο πνεύμα της κομμουνιστικής ιδεολογίας και της αντίστασης στην εξουσία, όπως οι κομμουνιστές της ΕΠΟΝ και της ΟΚΝΕ, λόγω πολλών εσωτερικών διαφωνιών στην κατεύθυνση που θα έπρεπε να ακολουθήσει η ΔΝΛ. Η συνέπεια ήταν να επικρατήσουν αναθεωρητικές αντιλήψεις και αυταπάτες για την εξουσία και να βρεθούν οι νέοι χωρίς ιδεολογικό και πολιτικό εξοπλισμό ικανό να τους αναδιοργανώσει στη δικτατορία. Το  αποτέλεσμα ήταν να μη μπορέσει να παίξει η ΔΝΛ κάποιο ρόλο σαν οργάνωση στον αντιδικτατορικό αγώνα. Τον ρόλο αυτόν κλήθηκε να τον παίξει τη ΚΝΕ.



 Η ΔΝΛ Ηλιοκώμης Σερρών!


Ήμουν δεν ήμουν 16 χρονών. Κείνο το πρωί, 7 Δεκέμβρη του 1965, έμαθα έκτακτα ότι «ανατίναξαν» τα γραφεία της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη Σερρών, της οποίας ήμουν στέλεχος, μέλος του Γραφείου Πόλης. Πράκτορες της ΚΥΠ είχαν μπει μέσα και παγίδεψαν βόμβες ή χειροβομβίδες. Πάνω έριξαν τα βιβλία που με κόπο είχαμε μαζέψει δημιουργώντας μια εξαιρετικά πλούσια βιβλιοθήκη. Έριξαν και άλλα πολύτιμα πράγματα μεταξύ των οποίων πίνακες, φωτογραφίες, το πικ-απ, τους δίσκους βινυλίου - όλοι με αγωνιστικά, μαχητικά τραγούδια τα οποία έμελε να γίνουν και τα πρώτα τραγούδια της νέας, τότε, γενιάς κατά της δικτατορίας.  

Η καταστροφή ήταν τεράστια. Τα βιβλία γέμισαν τρύπες και μέσα  τους σφηνωμένα θραύσματα των βομβών. Οι δίσκοι κομμάτια. Οι τοίχοι σαν μισογκρεμισμένοι. Το μωσαϊκό κάτω με μια μεγάλη τυφλή τρύπα - λακκούβα και είναι ευτύχημα που δεν τρύπησε όλο το μπετόν, δεδομένου ότι από κάτω ήταν ποτοποιείο και αν έπαιρναν φωτιά τα οινοπνεύματα θα ανατινάζονταν το τετράγωνο.
Καταστροφή σκέτη.

 Πριν προλάβω να κατηφορίσω προς τα γραφεία, με παίρνουν σηκωτό από τη μέση του δρόμου οι ασφαλίτες της Διοίκησης Χωροφυλακής Σερρών.
-τι θέλετε;
-μια «επίσκεψη» στο Τμήμα, σε θέλουμε,
-και;
-δεν έχει «και», προχώρα.

Με πήγαν στο Τμήμα. Με το που μπήκα άρχισαν από κάποιον, «πολύ Έλληνα», ασφαλίτη κλωτσιές, μπουνιές, σφαλιάρες, κτυπήματα και βρισιές: «είσαι Βούλγαρος», «πες μας τώρα αν είσαι με τη Βουλγαρία ή την Ελλάδα», «εσύ ρε έβαλες τις βόμβες;», «που έχετε κρύψει τα όπλα;», «κομμούνι θα πεθάνεις» και άλλα τέτοια! Τον σταμάτησε ο Διοικητής που με γνώριζε, γιατί ήμουν συμμαθητής των παιδιών του.


Άρχισε όμως το βασανιστήριο των ερωτήσεων: «εσύ έβαλες τις βόμβες για να υπονομεύσετε την Ελλάδα, πες μας ποιοι σε έβαλαν, θα σε αφήσουμε αμέσως αν μας πεις, τι κρύβατε εκεί μέσα, πού ήσουν τα μεσάνυχτα, ποιος είναι ο ινστρούχτορας του ΚΚΕ που σε έβαλε στη ΔΝΛ, θα σε πάμε φυλακή….» και άλλα τέτοια.

Δεν πήραν τίποτα από τις ερωτήσεις τους, αλλά οι απειλές για νέο ξύλο ήταν άμεσες. Τελικά, αυτό που έκαναν ήταν να μου πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες για να συμπληρώσουν επακριβώς τον φάκελο μου. Αφού με κράτησαν λίγη ώρα με άφησαν.

Πρέπει να πω ότι η ανατίναξη έδωσε στην Ασφάλεια αφορμή να μαζέψει όλους τους νεολαίους, μέλη της ΔΝΛ Σερρών και να τους πάρει αποτυπώματα και φωτογραφίες ενώ πολλούς κτύπησαν, ανέκριναν με βία με το ψευδές επιχείρημα ότι "εσείς βάλατε τις βόμβες με εντολή του ΚΚΕ"!

Στο μεταξύ το νέο μεταδόθηκε σε όλη την Ελλάδα και αμέσως εκδηλώθηκε τεράστια αλληλεγγύη. Μια εβδομάδα ερχόταν επισκέψεις από παντού! Από τη Θεσσαλονίκη οργανώθηκαν δυο πούλμαν με νεολαίους, ήρθαν νέοι από το νομό και από άλλες περιοχές, ήρθαν και βουλευτές της ΕΔΑ, και ο Μίκης Θεοδωράκης που ήταν ο πρώτος Πρόεδρος του Κ.Σ. της ΔΝΛ.

Ο Μίκης, βουλευτές και στελέχη της ΕΔΑ στις Σέρρες τη μέρα της ανατίναξης

Σε χρόνο μηδέν οργανώσαμε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με συγκεντρώσεις, και μια μεγάλη συναυλία με πολύ μεγάλη συμμετοχή του λαού και τον Μίκη στην ορχήστρα!  

Η τρομοκρατία δεν πέρασε. Η ΔΝΛ Σερρών αναδιοργανώθηκε και δυνάμωσε σε όλο το νομό. Αυτό ήταν και η αιτία που η δικτατορία συνέλαβε, αναλογικά, πολλούς νεολαίους από το νομό Σερρών. 

 

Δώρα της ΔΝΛ Σερρών για τα παιδιά του Νεοχωρίου Σερρών




Το κείμενο της κατάπτυστης Εγκυκλίου 1010

Για την Ιστορία, η εγκύκλιος 1010 του Γεωργίου Παπανδρέου έχει ως εξής:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Πρόεδρος Κυβερνήσεως καὶ Ὑπουργὸς Ἐθνικῆς Παιδείας καὶ Θρησκευμάτων
Ἀριθ. Ἐμπ. Πρωτ. 1010,

Ἐμπιστευτικόν

Ἐν Ἀθήναις τῇ 11ῃ Μαρτίου 1965

ΠΡΟΣ: Τοὺς Γενικοὺς Ἐπιθεωρητὰς Μέσης Ἐκπαιδεύσεως

Πανταχόθεν καταγγέλεται ὅτι ἡ κομμουνιστικὴ Νεολαία Λαμπράκη καταβάλλει μεγάλας προσπαθείας προσεταιρισμοῦ μαθητῶν τῶν Γυμνασίων.
Βεβαίως, ἐφ' ὅσον διεπιστώθη ποσοστὸν 12% ὀπαδῶν τῆς ΕΔΑ κατὰ τὰς τελευταίας ἐκλογάς, εὐνόητον εἶναι ὅτι θὰ ὑπάρχουν καὶ μαθηταὶ ἐμποτισμένοι ἀπὸ τὰς οἰκογενείας των μὲ ἀριστερὰν ἰδεολογίαν.
Καὶ αὐτούς, βεβαίως, κατὰ πρῶτον λόγον, θὰ χρησιμοποιῇ ἡ κομμουνιστικὴ προπαγάνδα πρὸς προσηλυτισμὸν τῶν νέων.
Ἐφιστῶ διὰ τοῦτο καὶ πάλιν τὴν προσοχὴν ὅλων τῶν Καθηγητῶν τῶν Γυμνασίων καὶ τοὺς καθιστῶ ὑπευθύνους διὰ πᾶσαν δραστηριότητα τῆς Νεολαίας Λαμπράκη. Ὁ Κομμουνισμὸς εἶναι ἐχθρὸς καὶ τοῦ Ἔθνους καὶ τῆς Δημοκρατίας. Καὶ τοῦτο πρέπει νὰ καταστῇ συνείδησις τῆς Νέας Γενεᾶς.
Ὁ Ἐθνικὸς φρονηματισμός, καθὼς καὶ ἡ ἠθικὴ καὶ πολιτικὴ ἀγωγὴ τῶν μαθητῶν εἶναι ἡ πρώτη ἀποστολὴ τοῦ Διδασκάλου. Καὶ εἰς αὐτὴν ὀφείλουν νὰ ἐπιδοθοῦν.
Τὰ ἰδικά μας ἰδανικὰ εἶναι τὰ ἰδανικὰ τοῦ Ἑλληνοχριστιανικοῦ Πολιτισμοῦ.
Ἐλευθερία (Ἐθνικὴ καὶ Πολιτική) καὶ Δικαιοσύνη. Ἀγάπη καὶ Θυσία. Αὐτὰ εἶναι τὰ ἰδεώδη μας καὶ μὲ αὐτὰ πρέπει νὰ ἐμποτισθῆ ἡ Νέα Γενεά. Ἑλλὰς καὶ Δημοκρατία. Ἀληθὴς Δημοκρατία.
Πᾶσα ἐκτροπὴ πρέπει νὰ κολάζεται αὐστηρότατα. Καὶ ἂν συμβῇ νὰ ὑπάρξουν διδάσκαλοι, ὄχι ἀνήκοντες, ἀλλὰ καὶ ἁπλῶς συμπαθοῦντες ἢ ἀνεχόμενοι τὴν κομμουνιστικὴν προπαγάνδαν, δὲν ἔχουν θέσιν εἰς τὴν Ἐκπαίδευσιν.
Ὅσοι πιστεύουν εἰς τὰ ἰδεώδη των, τὰ ὑπερασπίζουν. Καὶ τὴν ὑπεράσπισιν τῶν ἰδανικῶν μας καὶ τὴν ἔμπνευσιν, ἐπιβάλλεται νὰ θέσῃ ἡ Ἑλληνικὴ Δημοκρατία εἰς τὸν ἐκπαιδευτικὸν κόσμον.
Γνωρίζω, ὅτι ἔχουν μέχρι τοῦδε ἐκδοθῇ ὑπὸ τοῦ Ὑπουργείου Παιδείας πολλαὶ σχετικαὶ ἐγκύκλιοι. Ἀλλὰ ἐπεθύμουν, λόγῳ μεγάλης σοβαρότητος τοῦ θέματος, νὰ ἐπικοινωνήσω καὶ ἐγὼ προσωπικῶς μεθ' ὑμῶν. Παρακαλῶ, ὅπως εἰς τὸ τέλος ἑκάστου μηνὸς ὑποβάλλητε (Ὑπουργεῖον Παιδείας, Γραφεῖον Ὑπουργοῦ - Ἐμπιστευτικῶς) σχετικὴν ἔκθεσιν.

Δεχθῆτε καὶ διαβιβάσατε πρὸς ἅπαντας, διδάσκοντας καὶ διδασκομένους, τοὺς ἐγκαρδίους χαιρετισμούς μου.

Γεώργιος Παπανδρέου



Εκδρομική εξόρμηση της ΔΝΛ Σερρών
 
 *49 χρόνια μετά, δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε και να θυμηθούμε με τον Μίκη τη ανατίναξη. Είδε και τις φωτο που του έδειξα. Δάκρυσε και γεμάτος συγκίνηση άνοιξε ένας διάλογος για όλα, θυμηθήκαμε τα παλιά. Να συζητήσουμε για δράσεις της ΔΝΛ, για τον Ωρωπό, τις εξορίες και για την Κίνηση Ενότητας της Αριστεράς (ΚΕΑ 1978-1981)  που δεν τελεσφόρησε γιατί δέχτηκε τον πόλεμο και την πλήρη, δογματική άρνηση του "ΚΚΕεσ." και στελεχών του να συζητήσουν καν.

 Μου έκανε και παράπονα για την ΚΝΕ. Του είπα ότι οι κομμουνιστές των τιμάμε τον τραγουδάμε και οι αγώνες του είναι δίδαγμα και βρίσκονται πάντα εκεί που έγιναν, στον χώρο του ΚΚΕ, και κανένας ούτε εσύ Μίκη δεν μπορεί να τους πάρει από εκεί. Αυτό τον έκανε να ομολογήσει ότι ναι εκεί στο ΚΚΕ είναι η ψυχή του, τα πάντα του, η ζωή του, η ύπαρξή του και δεν θα τα διαγράψει ποτέ! Τον ρώτησα κάπως χαμηλόφωνα για να μην ακούσουν οι άλλοι αν αυτά θα τα πει στα ίσα στο ΚΚΕ και μου το υποσχέθηκε αυτοστιγμής! Ίσως να είχαν προηγηθεί οι σκέψεις του και δεν δίστασε να το πει. 10 μήνες μετά τα είπε όλα αυτά, όπως ακριβώς τα είχαμε συζητήσει, στον εορτασμό των 90 χρόνων του από το ΚΚΕ στο θέατρο Πέτρας, της Πετρούπολης!!! 
 

Μέρος  της συζήτησης - βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=4Da5orgx_eI



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου