Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Η οικονομία σε κρίση, ο πόλεμος σε άνοδο!


  • Τα τύμπανα πολέμου κτυπούν πιο δυνατά όταν τα τύμπανα της οικονομικής κρίσης κτυπούν συναγερμό!
  • Πώς να εξηγήσουμε, φαινομενικά ανεξήγητα πράγματα για τον πόλεμο που μας τριγυρίζει;


Για την τυπική αστική λογική οι πόλεμοι είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων σοφών ή αφρόνων ηγετών. Είναι αυτοτελές φαινόμενο! Όλη η ιστοριογραφία τους κινείται στην περιγραφή των κινήσεων των ηγετών και των στρατών για να περιγράψουν την ιστορία των πολέμων.

Η μαρξιστική αντίληψη θεωρεί τους πολέμους σύγκρουση εθνικών, οικονομικών, κοινωνικών, ταξικών και ενδοταξικών συμφερόντων, τα οποία υπηρετούν οι ηγέτες και, για την υπεράσπιση ή επικράτηση, ετοιμάζουν ή εξαναγκάζονται να διεξάγουν πολέμους. Και οι ηγέτες και πρωτοπορίες του λαού και της εργατικής τάξης, όταν αναγκάζονται να καλέσουν σε πόλεμο, εξέγερση, επανάσταση,  για τα συμφέροντά του λαού και τις εργατικής τάξης το κάνουν, όχι για προσωπικές φιλοδοξίες ή ανταγωνισμούς. Σε κάθε περίπτωση πολέμου, πίσω του κρύβεται η εκμετάλλευση των λαών από τις κυρίαρχες τάξεις, οποιαδήποτε μορφή και αν λαμβάνουν.

Το πλέον χαρακτηριστικό της σχέσης πολέμων και (ταξικών - οικονομικών) συμφερόντων, είναι οι δύο παγκόσμιοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Η κρίση του συστήματος οδηγούσε σε κανιβαλισμό των κεφαλαίων για τον έλεγχο του πλούτου του κόσμου, δια της εξόντωσης εκατομμυρίων λαού, ως μέσο εξουθένωσης του αντιπάλου.

Σήμερα τα τύμπανα πολέμου σαρώνουν τον μισό πλανήτη. Γίνεται ευρύτατη κίνηση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ώστε ο ένας να περικυκλώσει τον άλλο και να ετοιμαστεί για το «πρώτο πλήγμα». Γιατί γίνεται αυτό; Από άφρονες ηγέτες; Όχι φυσικά. Τα επιτελεία των ιμπεριαλιστών δεν αποτελούνται από άφρονες. Αποτελούνται από υψηλότατης ειδίκευσης επιστήμονες που υπηρετούν τεράστια κεφάλαια τα οποία στάζουν αίμα και ιδρώτα των λαών (υπεραξία-κέρδος) και απαιτούν, για την επιβίωσή τους, περισσότερο αίμα και ιδρώτα των λαών. Σε αυτό έχουν «ειδικευτεί» οι επιστήμονες και τα επιτελεία των ιμπεριαλιστών!

Αυτή είναι η αιτία των σημερινών τυμπάνων του πολέμου. Μετά από μερικές δεκαετίες «άνετης» εκτατικής ανάπτυξης του παγκοσμίου κεφαλαίου και πολεμικών περιορισμών που είχε από την ύπαρξη του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, σήμερα λύθηκαν τα σχοινιά, αλλά δεν υπάρχει πλέον νέος «ζωτικός χώρος» για κέρδη ανταγωνιστικής επιβίωσης και κυριαρχίας, ούτε εκτατικά ούτε εντατικά. Τον κατανάλωσαν όλο και το σύστημα από το 2008 βρίσκεται σε βαθιά, εκδηλωμένη κρίση. Ποτέ δεν την ξεπέρασε, παρά τα όσα λέγονται.

Αιτία των νέων τυμπάνων πολέμου είναι η νέα όξυνση της οικονομικής κρίσης του συστήματος και η σύγκρουση επιβίωσης και κυριαρχίας των μεν κεφαλαίων πάνω στα δε. Θύματά τους οι λαοί που, εκτός από την κρίση, πληρώνουν και τον πόλεμο. Όπως πάντα.

Έρχεται, λοιπόν, νέα όξυνση της οικονομικής κρίσης και διεγείρεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος σε διάφορα σημεία του πλανήτη για την αρπαγή πλούτου και το ξαναμοίρασα των σφαιρών επιρροής και ελέγχου.

 Ο ΟΟΣΑ το αναφέρει εμμέσως, με.. σεμνό τρόπο!

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου