Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Λίστες: Έγκλημα και α-τιμωρία

Κάποιοι φίλοι, στο Facebook, ισχυρίζονται ότι για τη μη είσπραξη πολλών φόρων  και προστίμων από τις λεγόμενες λίστες (Λαγκάρντ, Μπόγιαρς, Παναμά) φταίει το ΣΤΕ γιατί ακύρωσε τους ελέγχους και την επιβολή προστίμων, λόγω παραγραφής!

Όλοι θα θυμόμαστε ότι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε το «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» στη ΔΕΘ το 2014, στο ερώτημα «που θα βρει τα λεφτά» για το πρόγραμμα και τις παροχές, η απάντηση ήταν από την είσπραξη φόρων από τις «λίστες» και τους μεγαλο – φοροφυγάδες! Φυσικά πρόλαβε και μεταλλάχθηκε και ξέχασε μέσα στο δικό του μνημόνιο από ποιους έλεγε ότι θα εισπράξει. Έτσι φορολόγησε και πάλι τα ίδια γνωστά υποζύγια που και οι προηγούμενοι φορολογούσαν.   

Η απάντηση για τους ελέγχους και την παραγραφή

Το έγκλημα της παραγραφής των ελέγχων των «λιστών» από το ΣΤΕ, βαρύνει όλα τα αστικά κόμματα, μαζί και τον ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν πως «δεν ήξεραν». Το ήξερε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τον επαγγελματία δεν ισχύει παραγραφή,  λόγω… νομίμων παρατάσεων! Για τους κεφαλαιούχους και μεγαλο-φοροφυγάδες όμως δεν ισχύει η παράταση, αυτό είναι η ουσία της απόφασης τους ΣΤΕ.  Υπάρχουν νομικές διαδικασίες παράτασης Με μετατροπή των υποθέσεων σε ποινικές αλλά προϋπέθεταν έρευνα σε βάθος. Έρευνα δεν είδαμε πουθενά!
Και οι έλεγχοι όμως «έπαιζαν καθυστέρηση» με τα παρακάτω αποτελέσματα:

Όταν από το 2012 μέχρι το 2017 ελέχθησαν, τα πλέον κραυγαλέας φοροδιαφυγής, 445 ΑΦΜ από τα 1727 (ήρθαν και άλλα 1228 αλλά δεν αγγίχτηκαν) και από αυτά επιβλήθηκαν πρόστιμα 323 εκ. ευρώ και εισπράχθηκαν 44,6 εκ, καταλαβαίνουμε τι πραγματικά έγινε. Το ΣΤΕ φταίει κι εδώ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστια ευθύνη γιατί ο ρυθμός ελέγχου αλλά και το βάθος τεκμηρίωσης βάδιζε με τον ρυθμό μετατροπής από «αριστερά» σε αστικό κόμμα υπηρέτησης του συστήματος. Ακόμη όμως και οι κυρώσεις προστίμων που δημοσιεύτηκαν ήταν ένα αστείο. Κυρώσεις που δεν είχαν καμιά σχέση με το πραγματικό έγκλημα.

Και οι πέτρες ξέρουν ότι η νομοθεσία προσφέρει άπειρους οδούς διαφυγής  για κεφαλαιούχους και παραβάτες αυτού του επιπέδου. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ήξερε. Κάνουν νόμους και ύστερα οι άλλοι «δεν ξέρουν τίποτα», ο νόμος φταίει! Σιγά μη φταίει και ο δικαστικός υπάλληλος που δεν τους το είπε!!! Όλοι έχουν συνενοχή.

Καλά, να πιστέψουμε ότι «δεν ήξεραν» για τη λίστα Λαγκαρντ. Έχουμε άλλες δύο λίστες με δεκάδες χιλιάδες εξαγωγείς κεφαλαίου. Αυτές ποιος τις κατάπιε; Ακούτε τίποτα;

Από τη λίστα Μπόργιανς (μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες), μέχρι τέλους 2017  ελέγχθηκαν 135 υποθέσεις, βεβαιώθηκαν 115.318.651,96 ευρώ και εισπράχθηκαν 16,89 εκ.

Από τη λίστα εμβασμάτων, ελέγχθηκαν 1.354 υποθέσεις, βεβαιώθηκαν 480,6 εκ. ευρώ και εισπράχθηκαν 45,7 ευρώ.

Συνολικά από τις τρεις λίστες ελέχθησαν 1.934 υποθέσεις, βεβαιώθηκαν 919.036.158,68 ευρώ και εισπράχθηκαν 107.306.176,25 ευρώ. (Τα στοιχεία από ELENXIS και TAXIS).

Εντάξει, μετά από αυτά μπορούμε να πιστέψουμε ότι οι παραβάτες μεγαλο-κεφαλαιούχοι πλήρωσαν 107,3 εκ, ευρώ! Σώθηκε ο προϋπολογισμός!

Όταν ρωτούσαν τον  ΣΥΡΙΖΑ που θα βρει τα λεφτά για όσα λέει («Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης») στη ΔΕΘ το 2014 τους έλεγε ότι από εδώ θα τα βρει και (μαζί με τις άλλες κυβέρνησης επί 6 χρόνια) βρήκε…  107 εκ. που δεν αποκλείεται τα μισά να επιστράφηκαν λόγω ΣΤΕ, ή να είναι ίσα με το… κόστος ελέγχου! Για 6 χρόνια καλά είναι! Αποτελούν μάλιστα, περίπου, το…0,04% των φόρων της χώρας!!! Να χαίρεστε!

Αμφισβητήσατε την αρική κριτική της κας Υψηλάντη, όμως τα στοιχεία αυτά κατατέθηκαν στη Βουλή επί ΣΥΡΙΖΑ, μην αρχίσετε νέες αμφισβητήσεις. Θέλατε σοβαρή κριτική και τεκμηρίωση, την έχετε.



Πηγές:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου