Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Βαγγέλης Νεοχωρίτης. Ο δάσκαλός






Ένας πραγματικός Δάσκαλος που τον γνώρισα στην εξορία



Βρήκα μια φωτο του μνήματος του δασκάλου μου στην εξορία, αλύγιστου  κομμουνιστή, Βαγγέλη Νεοχωρίτη, από τα Μαντζαβινάτα Κεφαλονιάς, σεβάσμιας προσωπικότητας του νησιού. Έφυγε από κοντά μας το 2002, σε ηλικία 93 χρονών. Τιμή μου που είχα τέτοιο δάσκαλο, γι αυτό κι εγώ των τιμώ!






Ο Βαγγέλης Νεοχωρίτης, από πολύ νωρίς εντάχθηκε στο ΚΚΕ και πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Μετά την απελευθέρωση της χώρας συνελήφθη από το μεταβαρκιζιανό καθεστώς και καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο. Μάλιστα το 1946, έμαθε στη φυλακή όπου βρισκόταν, για τη σύλληψη, καταδίκη κι εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες των δύο αδερφών του Ηλία και Παναγή.



Με τη θανατική καταδίκη να κρέμεται από πάνω του, πέρασε 18 ολόκληρα χρόνια στις περισσότερες φυλακές και τόπους εξορίας της χώρας. Αποφυλακίστηκε το 1964, από τους τελευταίους, για να ξανασυλληφθεί το 1967 με τη χούντα και να παραμείνει στην εξορία - Γυάρο και Λέρο - μέχρι το 1971.



Στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε κομματικά στην Κεφαλονιά έχοντας την καθοδηγητική ευθύνη πολλών Κομματικών Οργανώσεων του νησιού. Παράδειγμα επιμονής μέχρι εξουθένωσης, ακόμη και στα βαθιά του γεράματα, υλοποιούσε και υπεράσπιζε τη γραμμή του Κόμματος αγόγγυστα και απαρέγκλιτα.



Ο Βαγγέλης Νεοχωρίτης ήταν η προσωποποίηση του αλύγιστου επαναστάτη που με στοχοπροσήλωση στη θεωρία του Μαρξισμού - Λενινισμού και την ακλόνητη πίστη του για τη νίκη του σοσιαλισμού, ενέπνεε όλους τους συντρόφους του για να συνεχίσουν τον αγώνα, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.



 Η σπορά που έριξε φύτρωσε, μεγάλωσε, απλώθηκε!



Οι δάσκαλοι της φυλακής και της εξορίας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου