Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιανουαρίου και η επόμενη μέρα




Τα αποτελέσματα των εκλογών σημαίνουν εναπόθεση ελπίδων μεγάλου μέρους του λαούς στο ΣΥΡΙΖΑ.




Απέτυχαν πλήρως οι προσπάθειες να περιθωριοποιηθεί το ΚΚΕ, αντιθέτως αυξάνει τις δυνάμεις του, προς απογοήτευση όσων ευελπιστούσαν να στρώσουν το έδαφος για τη νέα κυβέρνηση, ακυρώνοντας τη δυναμική του στους λαϊκούς αγώνες που έτσι κι αλλιώς είναι αναγκαίοι για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού. Απέτυχαν πλήρως!




Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται, όπως κάθε αστικό κόμμα, να διαχειριστεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο, από ΝΔ -  ΠΑΣΟΚ, τις  υποθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος που περνάει μεγάλη κρίση. Τα περιθώρια ελιγμών είναι ελάχιστα.



Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει ως προς τους διαχειριστές. Παραμένει ολόιδιο ως προς τους ταξικούς συσχετισμούς, οι οποίοι είναι εντελώς αρνητικοί για την εργατική τάξη και το λαό. Αυτός ο αρνητικός  συσχετισμός θα είναι και ο ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ των αποφάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όχι οι δυνάμεις του στη Βουλή.



Κοινώς και πάλι θα έχουμε 7 κόμματα με 7 κοινοβουλευτικές πολιτικές και δύο μόνο ταξικές πολιτικές.



Βαρύ το καθήκον των κομμουνιστών, να ανατρέψουν αυτούς τους συσχετισμούς. Ωστόσο η ανατροπή αυτή είναι και η μόνη που μπορεί να δώσει και διαφορετικές πολιτικές, ακόμη και μέσα στην αστική Βουλή.



Αυταπάτες περί ανατροπών μέσα από «έξυνες κινήσεις» ή από κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, με απουσία μαζικού μαχητικού κινήματος στους δρόμους, ας μην έχει κανένας.



Αν, με βασικό οργανωτή το ΚΚΕ, ο λαός δεν μπορέσει αλλάξει τους ταξικούς συσχετισμούς, ακόμη και τα πλέον απλά μέτρα που θίγουν το κεφάλαιο θα αδυνατεί να τα πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έστω για να διασώσει την αξιοπιστία της σε κάποια τμήματα  των οπαδών της.



Από την άποψη αυτή, μπορεί η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ να είναι μικρή, έστω και με κάποια αύξηση έναντι του 2012, αλλά είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να κάνει τη διαφορά ως προς τους ταξικούς συσχετισμούς δυνάμεων και σε συνέχεια αυτό να εκφραστεί και τη βουλή.



Έτσι το ΚΚΕ, στην ουσία καλείται να κάνει την πραγματική ανατροπή που αδυνατεί να κάνει κάθε αστικό ή μικροαστικό κόμμα και αυτή θα πρέπει να είναι η μόνη ελπίδα όσων σήμερα ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.



Από αύριο, η οργάνωση του λαού και της εργατικής τάξης από το ΚΚΕ, θα είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για να υλοποιηθεί και η παραμικρή ελπίδα όσων σήμερα τις εναπέθεσαν σε εκλογικές διακηρύξεις.





Το ότι η σύγκρουση θα είναι σφοδρή με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά από ένα διάστημα αμηχανίας του, έναντι των κινητοποιήσεων του λαού που θα διεκδικεί τα δίκαιά του, με στήριξη ΚΚΕ, είναι δεδομένο.



Εδώ όμως δεν θα χωράνε λόγια του τύπου «το ΚΚΕ κτυπάει την κυβέρνηση της αριστεράς» γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν θα κρίνεται από τις ταμπέλες που θα βάζει στο μέτωπό της αλλά από τα έργα της. Ας μη περιμένουν από το λαό αποδοχή πολιτικών που λειαίνουν με επιφανειακά μέτρα την ληστρική εξουσία του κεφαλαίου.




Η ουσία.



Με ποιούς όρους θα γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας; Με τους όρους που διαμορφώθηκαν ήδη σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού και με προσπάθεια να θεωρηθούν αυτά προϋπόθεση κάθε νέας ανάπτυξης ή με ανατροπή τους; Αυτό θα είναι το κλειδί κάθε αξιολόγησης της αυριανής κυβέρνησης και τίποτα άλλο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου