Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ




Μια φίλη στο Φ/Β σχολίαζε τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων  υπονοώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε προοπτική εκλογικής νίκης κλπ. Σε μια αποστροφή των σχολίων έγραψε και το εξής: «ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ ΣΤΟ 5% ΑΣ ΨΑΧΤΕΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ...» 



Τι να πω;



Φυσικά ας ψαχτεί η ηγεσία του. Πρέπει όμως και να ψαχτούν και αυτοί που το λένε.



Έχουμε και λέμε.

-Όταν το ΚΚΕ κατακεραύνωνε την Ενιαία Αγορά του 1992 τη Συνθήκη του Μάαστριχτ πήρε στις εκλογές του 1993 4,54%.

-Όταν κατακεραύνωνε την ΟΝΕ και την ευρωζώνη το 2000 πήρε 5,52%

-Όταν τον Ιούνιο του 2012 αποκάλυπτε ότι η κρίση είναι καπιταλιστική και όχι διαχειριστική, αποκαλύπτοντας και τι πορεία θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές (έπεσε μέσα 100%), έλαβε 4,50%.





(Α, μήπως θυμάστε ποιοι, εκτός της δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ, χλεύαζαν το ΚΚΕ ως άσχετο με την πραγματικότητα για τις παραπάνω θέσεις του;;;)





Τώρα τι ακριβώς να σχολιάσω;  Ότι σε πολύ κρίσιμα σημεία, όταν ο λαός έπρεπε ακριβώς να ψηφίσει την αλήθεια, κατανοώντας τους κινδύνους που έρχονται, κυριολεκτικά τιμωρούσε αυτόν που του τα έλεγε; Ξέρετε εκείνο το τραγούδι για τον εξάγγελο…





Καλυτέρα να μη τολμήσει να πει κανείς ότι το ΚΚΕ και στις τρεις αυτές περιπτώσεις δεν δικαιώθηκε από τα γεγονότα 100%. Καλύτερα να αφήσει τις θεωρίες περί ηγεσίας του ΚΚΕ. Πως  δηλαδή όταν οι εκλογές δεν είχαν τόσο καυτά θέματα έπαιρνε 7-8%;;; Ποιος έξυπνος κριτικός της ηγεσίας του ΚΚΕ θα μας το εξηγήσει για να το καταλάβουμε κι εμείς;;;





Το θέμα είναι πολύ απλό αλλά όταν ως όργανο ανάλυσης των ταξικών και πολιτικών συσχετισμών έχεις τις αστικές εκλογικές και δημοκοπικές θεωρίες, είναι εντελώς αδύνατο να το βρεις. Ποτέ δεν θα ανακαλύψεις γιατί παίρνει πχ η δεξιά που θα καρατομήσει όλα τα εργασιακά δικαιώματα στις εκλογές του 2012 συνολικά 47,26% και μαζί με το ΠΑΣΌΚ που εξ ίσου καρατομεί τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα 59,54%!!!





Σας φαίνεται λίγο το 59,54% και το βγάζετε περισσότερο από το 26,89%; Ποιος από τους δύο έχει δίκαιο; Το 59,54% λη το 26,89%; Και μεταξύ όλων αυτών και του ΚΚΕ ποιος έχει δίκαιο; Μου το λέτε κι εμένα να πάω να κάνω κριτική στην ηγεσία του ΚΚΕ;





Όποιος τολμάει, ας κάνει εκλογικιστικη ανάλυση των παραπάνω για να γελάσουμε και να τινάξουμε στον αέρα τη θεωρία ότι, όποιος παίρνει πιο πολλούς ψήφους λέει την αλήθεια, έχει σωστή πολιτική και προπαντός έχει καλή ηγεσία και όχι «χαμένη στο διάστημα ή στο παρελθόν (!!!) όπως η ηγεσία του… ΚΚΕ με το 4,5% και όχι 5% που του δίνετε χαριστικά!





Πως λοιπόν ο καθένας εξετάζει τα εκλογικά αποτελέσματα και τις βασικές αιτίες τους; Κατά πόσο λαμβάνει υπόψη την ανεστραμμένη αντανάκλαση της ταξικής πραγματικότητας στη συνείδηση των ανθρώπων και κατ επέκταση στην πολιτική τους επιλογή;



Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ



Τέλος να θυμηθώ και πάλι τους δασκάλους της φυλακής και της εξορίας.

Σε μια διαμάχη μου με έναν μεγάλο σε ηλικία και θέση κομμουνιστή στα μικράτα μου στην εξορία, ένας κωλοπετσωμένος παλιός κομμουνιστής με πήρε από πλάι και μου είπε  τούτα τα σοφά λόγια: «Άκου μικρέ μου συναγωνιστή (τότε, πριν τη 12η Ολομέλεια του ΚΚΕ, δεν φοριόταν το σύντροφε κυριαρχούσε ακόμη το «φίλε» και άντε το «συναγωνιστή» της ΕΔΑ),  καλά κάνεις και μάχεσαι για την αλήθεια. Η αλήθεια δεν έχει ούτε ηλικία, ούτε αξίωμα, ούτε ποσοστά».



Ελάφρυνε ψυχή μου τότε γιατί δεν μπορούσα να θεμελιώσω, πως εγώ ένα… «τσογλάνι» αμφισβητούσα την άποψη ενός παλιού που μου έλεγε το γνωστό και αφοριστικό «Είσαι μικρός και δεν ξέρεις…»



Αν κάποιος έχει αντίρρηση με τα λόγια που μου είπε, ας μας το πει.



ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΩΝ



«Αν κάποιος ήθελε να διατυπώσει μια από τις πλέον σαφείς αντιφάσεις της σύγχρονης κοινωνίας δεν έχει παρά να μελετήσει την αντίφαση που παρουσιάζεται μεταξύ της πολιτικής συνείδησης και κατ’ ακολουθία εκλογικής επιλογής των λαϊκών στρωμάτων με την ταξική τους κατάταξη. 

Μπορεί να μη φαίνεται δόκιμο να λέμε ότι ο λαός πράττει εκλογικά αντίθετα από τα βασικά συμφέροντά του αλλά τα αποτελέσματα των εκλογών στις αστικές δημοκρατίες αυτό επιβεβαιώνουν».



Για να το δείτε μπορείτε να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο και ύστερα κάνουμε συζήτηση.




17 σχόλια:

  1. σαφως και το ΚΚΕ ειναι δικαιωμενο σε ολες τις οικονομικοπολιτικες εκτιμησεις του, αλλα η εκλογικη απηχηση ειναι αλλο πραγμα και εδω ειναι οι ευθυνες της οποιας ηγεσιας.
    το ΚΚΕ καλως ή κακως τον Ιουνη του 12 υπεστη εκλογικη συντριβη.
    Ο προαγγελος της συντριβης ηταν οι εκλογες του Μαη του 12 οπου το ΚΚΕ ανεβασε το ποσοστο του κατα 1 μοναδα και σε πραγματικους αριθμους σχεδον 20.000 ψηφους απο το 2009, ομως οποιος διαβασε προσεκτικα τα αποτελεσματα θα ειδε οτι το ΚΚΕ ειχε πτωση σε ποσοστα και πραγματικους αριθμους στην Α & Β Αθηνων στην Α Θεσσαλονικης και στην Α & Β Πειραιως!! δηλαδη το ΚΚΕ εχασε δυναμεις στα αστικα κεντρα και υπερκαλυψε τις απωλειες απο την επαρχια.
    Γιατι συνεβη αυτο?
    Κατα τη δικη μου εκτιμηση το ΚΚΕ με την αιγλη των αγωνων στην επαρχια και την αποσταση αυτης απο το κεντρο, φαινοταν ως ο δυνατος αντιπαλος, στα αστικα κεντρα ομως που βιωναν στον υψιστο βαθμο τις συνεπειες της κρισης δε συνεβη το αντιστοιχο. οπως πολυ σωστα ειχε γραψει και ο Αντωνης(http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/08/blog-post_28.html) " Για να επιβληθεί στις μάζες η ιδέα ότι έχουν δύναμη, δεν αρκεί καθόλου να τους επαναλαμβάνεται ότι την έχουν. Όσες φορές και να επαναληφθεί, δεν πρόκειται να τους δώσει ούτε γραμμάριο περισσότερης δύναμης από όση θεωρούν ότι έχουν ήδη. Η δύναμη δεν μεταφέρεται δια της αυθυποβολής."
    "Για να μεταφερθεί η αίσθηση της δύναμης από ένα επαναστατικό κόμμα στις μάζες, πρέπει να υπάρχει δύναμη για να μεταφερθεί. Πρέπει αυτός που ενθαρρύνει τις μάζες να αποκτήσουν δύναμη να αποδείξει έμπρακτα ότι έχει ο ίδιος δύναμη."
    Ε λοιπον το ΚΚΕ δεν εκανε ορατη τη δυναμη του στο λαο και αυτο μπορει να εγινε ειτε κατ επιλογην ειτε απο λαθος επιλογη. Εν κατακλειδι το πουλακι φαινεται να εχει πεταξει τουλαχιστον για το εγγυς μελλον, αν δε αναλογιστουμε οτι για να παει το ΚΚΕ απο το 4,5 στο 8,5 χρειαστηκαν 20 χρονια αντιλαμβανεται και τον ανηφορο που θα χρειαστει, βεβαιως θελουμε να πιστευουμε οτι οι εκπληξεις του μελλοντος θα ειναι προς ωφελος του λαου ομως ποιος πονταρει στην εκπληξη?
    Για την κουβεντα δες και http://stokalokaistodiaolo.blogspot.gr/2013/08/blog-post_23.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ΚΚΕ κατηγορεί τον Σϋριζα γιατί δεν μπορεί να κινητοποιήσει τον κόσμο ενώ έχει 27%... Πράγματι, αντιφάσεις στη λογική του τεράστια, ε? Ονόμαρχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. salot sor

    -Τι λογοκρισία και πράσινα άλογα λες, μόνο χυδαία και υβριστικά σχόλια κόβω. τώρα μπόρεσα να ανοίξω ασχοληθώ έχω και άλλες δουλειές...

    -Καλά τώρα πας να κάνεις ανάλυση γιατί είχε απώλειες του ΚΚΕ; Νομίζω πως αυτά που έγραψες είναι πολύ φτωχά από μαρξιστική άποψη. Εγώ τουλάχιστον δεν έμαθα να εξετάζω τα κοινωνικά φαινόμενα με αστική λογική.

    Επειδή παρακολουθώ αλλά και ζω μαχητικά τα γεγονότα από το 1963 τέτοιο - καιρό μοίραζα τις νύχτες προκηρύξεις της ΕΔΑ στις Σέρρες για τις εκλογές και μετά από αυτές…. (έχεις ιδέα που σε ποια σφηκοφωλιά τις μοίραζα;;;) θα έλεγα τούτο: όποιος κάνει τον έξυπνο να είναι και έξυπνος. Αυτό σε απλή γλώσσα σημαίνει να δείξει πως αυτός το έκανε καλύτερα από το ΚΚΕ. Τα άλλα είναι απλώς φούμαρα για να μη πω καμιά βαριά κουβέντα που δεν αφορά εσένα βέβαια.

    Διάβασα και την ανάρτηση που υπέδειξες. Καλά πλάκα κάνεις είναι αυτό κείμενο για να μάθω ποσό αντεπαναστατικό ήταν το ΚΚΕ; Εσύ νομίζεις ότι όταν ήμασταν σε φυλακές, υπόγεια και εξορίες αντεπαναστατικά σκεπτόμασταν; Άλλο λάθος πολιτικές άλλο αντεπαναστατική στάση. Να προσέχεις.

    Φίλε μου εγώ έγραψα κάτι που είχε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Αν δεν το κατάλαβες δεν πειράζει. Πάντως δεν πρόσθεσες τίποτα στην ανάλυση για την ανεστραμμένη συνείδηση του εκλογικού σώματος. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Έβαλα και σχετικό λινκ «Αντιφάσεις εκλογικής επιλογής και ταξικής θέσης» για να καταλάβει κάποιος ποιο είναι το βαθύ θέμα μου.

    Όσο για την κριτική στις πρακτικές του ΚΚΕ για τις εκλογές και όχι μόνο, καλύτερα να δεις την παρακάτω ανάρτηση για το πώς εμείς ούτε μασάμε τα λόγια μας ούτε κάνουμε φτηνιάρικο αντικομουνισμό.

    Το αποτέλεσμα των εκλογών της 17 Ιούνη και το ΚΚΕ (μέρος 4ο τελευταίο)


    http://aristeripolitiki.blogspot.gr/2012/06/17-4.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. διαβασα επανειλλημενα το κειμενο σου για να δω αν εχω καταλαβει κατι λαθος.
      εχουμε και λεμε: δε νομιζω οτι απαιτειται να εχει καποιος πληρη μαρξιστικη καταρτιση για να ειναι ψηφοφορος-φιλος του ΚΚΕ οπως κατατασσω τον εαυτο μου.
      Η αναρτηση σου γινεται με αφορμη ενα σχολιο για το χαμηλο ποσοστο του ΚΚΕ και με το σχολιο μου σου δινω και μια αλλη οπτικη περα απο την αντικειμενικη αναλυση για τα μικροαστικα και αλλα φοβικα συνδρομα του λαου. εσυ αν θες πες οτι ηταν τυχαια και τα αποτελεσματα του Μαη του 12 οπου οπως εχω ηδη αναφερει το ΚΚΕ ειχε πτωση σε ποσοστα και πραγματικους αριθμους στην Α & Β Αθηνων στην Α Θεσσαλονικης και στην Α & Β Πειραιως!! δηλαδη το ΚΚΕ εχασε δυναμεις στα αστικα κεντρα και υπερκαλυψε τις απωλειες απο την επαρχια εμφανιζοντας συνολικη αυξηση 20000 ψηφων εναντι του 2009.Εδω να σημειωσουμε οτι το 2010 στις αυτοδιοικητικες εκλογες η Λαϊκη Συσπειρωση-ΚΚΕ αγγιξε πανελλαδικα το 14%!!! προφανως και κατι δεν εγινε οπως θα επρεπε να γινει για να φτασουμε στο αποτελεσμα του Μαη του 12 που εξασφαλιζε αυτο του Ιουνη. Τωρα το αν αυτο που επρεπε να γινει ειμασταν ετοιμοι να το κανουμε ειναι αλλο ερωτημα και εκει κολλαει το "ειτε κατ επιλογην ειτε απο λαθος επιλογη" Αν δε σ' αρεσει η δικη μου επεξηγηση-οτι το ΚΚΕ δεν εκανε ορατη τη δυναμη του στο λαο και αυτο μπορει να εγινε ειτε κατ επιλογην ειτε απο λαθος επιλογη- αντεκρουσε τη . Η Αλεκα σε μια ομιλια της ειχε πει "δε μπορει να τα ριχνουμε ολα στον αντικειμενικο παραγοντα", "υπαρχουν δυσκολιες αλλα γινονται και λαθη"
      Αν πιστευα οτι μπορει να κανει καποιος κατι καλυτερα απο το ΚΚΕ δε θα ψηφιζα-στηριζα το ΚΚΕ αλλα αυτο δε σημαινει και οτι δε θα εκφραζουμε γνωμη στο βαθμο που δε θεωρουμε οτι πληττουμε το ΚΚΕ.
      Οσον αφορα την αλλη αναρτηση που σου υπεδειξα επ ουδενι δεν καταλογιζει αντεπαναστατικοτητα στο ΚΚΕ ΗΜΑΡΤΟΝ, αλλα δινει μια εξηγηση πως τα γεγονοτα-αποτελεσματα δεν ειναι ποτε κεραυνος εν αιθρια αλλα ερχονται ως λογικη συνεχεια. Στην απαντηση σου μαλιστα γραφεις για φυλακες και εξοριες και τιμη και καμαρι σε οποιον περασε οτι περασε και εδωσε οτι μπορουσε να δωσει αλλα κανεις ενα αλμα γιατι το κειμενο αναφερεται απο το 74 και μετα οποτε μαλλον το δικαιωνεις.

      Υγ εχεις καποια εξηγηση για την εκ του μακροθεν "αλληλεγγυη" στους Τουρκους απεργους πεινας ενω τρεχουμε στον καθε σφουγγοκωλαριο ΔΥ βλεπε ΕΡΤ?

      Διαγραφή
  4. Ονόμαρχος,
    εγώ αυτό το επιχείρημα μόνο για χιούμορ το έχω. Ξέρω πολύ καλά τη "ψυχή" του ΣΥΡΙΖΑ και τι θα κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. salot sor,

    για τους Τούρκους υπέγραψα σχετικό υπόμνημα… πολλά μπορεί να κάνει κάποιος αλλά πρέπει να αφήσει τα άλλα. Η ιεράρχηση είναι κάτι πολύ σκληρό. Όταν δεν έχει δυνάμεις…

    φίλε μου,
    μπορείς να έχεις την άποψή σου για την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τους αριθμούς που δεν αμφισβητούνται. Αν φύγεις από τη μικροανάλυση θα δεις και πολλά άλλα πράγματα.

    Εγώ στη δική μου ανάλυση έκανα σκληρή κριτική σε πρακτικές που δεν συνάδουν με τη θεωρία…

    Όχι δεν ζητώ να κατέχεις τη μαρξιστική θεωρία, αλλοίμονο. Μπορείς να κατέχεις κομμάτια της χωρίς να το καταλαβαίνεις γιατί είναι η θεωρία ανάλυσης της κίνησης των πραγμάτων και των νομοτελειών δεν είναι τσιτατολογία που πρέπει να ξέρεις απέξω σαν ποίημα.

    Πέρα από την ανάλυση τακτικής φύσης που έκανα πρέπει σε μια τέτοια συζήτηση να βάλουμε και άλλους παράγοντες που δεν τους έθιξα λόγω χώρου αλλά και λογω πολύ σκεπτικισμού.

    Δεν έχουμε νέα θεωρία, νέο κόμμα νέου τύπου, νέο μοντέλο σοσιαλισμού, νέες γενιές ποιητών, πολιτικών, επαναστατών… γλύφουμε τις πληγές μας και αυτοσυντηρούμαστε κρατώντας τις μικρές φλόγες στις χούφτες μας για να τις παραδώσουμε όταν οι καιροί γίνουν ή τους φτιάξουμε καλύτερους. Σκληρή αλήθεια αλλά αλήθεια.

    Περνάμε μια μεταβατική, μετά τη στρατηγική ήττα, περίοδο της αναδιοργάνωσης της εργατικής τάξης σαν τάξης και των πολιτικών και συνδικαλιστικών της υποκειμένων. Την ίδια αναδιοργάνωση περνάει και το κομμουνιστικό κίνημα. Το κόμμα νέου τύπου που θα μπορεί να αναλάβει δεν έχει αναγεννηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά, το χειρότερο, πουθενά στον κόσμο. Ακόμη δίνουμε μάχες οπισθοφυλακής. Το 4,5% ή το 1% ή το 10% έχουν πλέον μικρή αξία αφού δεν είναι εκλογικό το πρόβλημα αλλά πολύ βαθύτερο, επαναστατικό. Μεγάλη αυταπάτη θα ήταν να πιστέψει κάποιος ότι μπορεί να κάνει κάτι αν το ΚΚΕ πάρει 20% ή 30%! Ναι αυταπάτη. Τίποτα απολύτως δεν μπορεί να κάνει. Η ταξική εξουσία δεν ανατρέπεται με αυτή τη σημερινή δομή των ΚΚ. Το ΚΚΕ είναι άκρως αναγκαίο για την ελληνική κοινωνία αλλά για να περάσει στην μεταλλαγή του σε κόμμα νέου τύπου στις νέες συνθήκες που έρχονται και δεν θα είναι καθόλου ίδιες με του 20ου αι.

    Κάνε όποια κριτική θέλεις, αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν έτσι εύκολα. Πολύ αίμα θα χυθεί μέχρι την αλλαγή. Δεν ξέρω αν με πιάνεις και δεν θέλω να επεκταθώ πολύ αλλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά.

    Καμιά φορά δεν σκέφτεσαι και λες, μα καλά είναι τόσο γκα-γκα αυτή η ηγεσία του ΚΚΕ και δεν κάνει τούτο το απλό δεν κάνει το άλλο το απλό… όλοι το σκέφτονται αυτό, και η ηγεσία του ΚΚΕ. Αν σου πως ότι έχει αντικειμενικό αδιέξοδο τι θα έλεγες; Δε γίνεται να το εξηγήσω όμως…

    Ξέρεις τι γίνεται παγκόσμια; Δεν κουνιέται φύλλο. Εμείς κουνάμε φύλλο αλλά όποιος ζητάει και να ξεριζώσουμε το δέντρο σε μια ζούγκλα μάλλον δεν βλέπει το δάσος.

    Τα είπα έτσι που ίσως δεν τα καταλάβεις αλλά δε γίνεται αλλιώς, τα πράγματα σου λέω δεν είναι καλά. Και αυτοί που κάνουν ελαφρά κριτική στο ΚΚΕ ας δουν με πόση δυσκολία θα πείσουν τους γύρω τους να κάνουν ένα βήμα για τη διαδήλωση γιατί για να τους εμφυσήσουν τώρα όραμα σοσιαλισμού άστα αν πάνε… αυτό μόνο εμείς που κρατάμε Θερμοπύλες το κρατάμε για να το παραδώσουμε στη νέα γενιά να το ανανεώσει εκ βάθρων/ και ανανεώνοντάς το να παράξει και τις νέες επαναστατικές κομμουνιστικές θεωρίες γιατί σταματήσαμε να παράγουμε θεωρία εδώ και 25 χρόνια…

    Τι άλλο να πω γι να σου δώσω να καταλάβεις πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα; Και δεν είναι απλά λάθη χαμηλού προφίλ. Καλά κάνεις και ψάχνεις στους αριθμούς αλλά η πολιτική είναι κατά κύριο λόγο ποιοτικό μέγεθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα ήθελα να σου πω ότι από τότε που ζω δίπλα στους κομμουνιστές ούτε μια φορά τους είδα συμβιβασμένους γι αυτό αντέδρασα τόσο στο κείμενό σου και στην ανάρτηση. Δεν είναι έτσι, απλώς είναι αλλιώς. Το «αλλιώς» είναι ότι ενώ υπήρχε το επαναστατικό DNA υπήρχε αδιέξοδο από ένα σημείο και μετά που δεν αφορούσε ακριβώς ούτε τις ηγεσίας, ούτε τις γραμμές, ούτε την ψυχή των κομμουνιστών. Είχαμε μια αυταπάτη ότι με τις ποσοτικές μεταβολές στον κόσμο θα κυριαρχήσει ο σοσιαλισμός. Έτσι παλεύαμε και δεν ήμασταν κότες. Κοίτα όμως να δεις που είχαμε ένα όχημα με μηχανή που είχε ημερομηνία λήξης. Μια ημερομηνία που καθορίστηκε στο 1925-1930. Και δεν το καταλάβαμε!

    Κοινώς, όταν οι παραγωγικές σχέσεις αδυνατούν να αντιστοιχηθούν στις παραγωγικές δυνάμεις το τέλος είναι προδιαγραμμένο. Ατό είναι πραγματικό μαρξιστικό αξίωμα μη διαψευδόμενο.
    Σε κουράζω με αυτά αλλά δεν ξέρω τι να πω. Για να αποφύγω ξανά τις αναλύσεις σου τεκμηριώνω τα παραπάνω με μια ανάρτηση που μάλλον αποκαλύπτει το αδιέξοδο ενός μοντέλου.

    Η σιωπή δεν είναι χρυσός…

    Η Κούβα και η σιωπή των κομμουνιστών


    http://aristeripolitiki.blogspot.gr/2011/04/blog-post_22.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επανερχομαι με καθυστερηση για λογους αντικειμενικους.
      Η δευτερη απαντηση σου δικαιωνει πληρως το σχολιο μου, δε ξερω γιατι επρεπε να το απλωσουμε τοσο πολυ.
      πρωτον οσο αφορα τους Τουρκους, αν θεωρεις οτι ειναι θεμα ιεραρχησης και προτιμηθηκαν τα ρεταλια του Καλφαγιαννη ακομα χειροτερα, εγω προσωπικα πιστευω οτι απλα δε θελει δυστυχως το ΚΚΕ να συχνωτιστει ΑΚΟΜΑ με τετοιες δυναμεις και επιμενω στο ακομα.
      Γραφεις μεταξυ αλλων " Το 4,5% ή το 1% ή το 10% έχουν πλέον μικρή αξία αφού δεν είναι εκλογικό το πρόβλημα αλλά πολύ βαθύτερο, επαναστατικό. Μεγάλη αυταπάτη θα ήταν να πιστέψει κάποιος ότι μπορεί να κάνει κάτι αν το ΚΚΕ πάρει 20% ή 30%! Ναι αυταπάτη. Τίποτα απολύτως δεν μπορεί να κάνει. Η ταξική εξουσία δεν ανατρέπεται με αυτή τη σημερινή δομή των ΚΚ. Το ΚΚΕ είναι άκρως αναγκαίο για την ελληνική κοινωνία αλλά για να περάσει στην μεταλλαγή του σε κόμμα νέου τύπου στις νέες συνθήκες που έρχονται και δεν θα είναι καθόλου ίδιες με του 20ου αι. "
      η περιγραφη που κανεις ταιριαζει περισσοτερο στο Συριζα παρα στο ΚΚΕ!!!
      το οποιοδηποτε επαναστατικο κομμα μπορει να κανει παρα πολλα και με 5 και με 10 τοις εκατο, για το τι θα κανει με 15% ενα πραγματικα επαναστατικο κομμα στο βαθμο που αυτη η ισχυρη μειοψηφεια ξερει που πατα και που πηγαινει δε χρειαζεται νομιζω να αναφερθω.
      Γραφεις "Καμιά φορά δεν σκέφτεσαι και λες, μα καλά είναι τόσο γκα-γκα αυτή η ηγεσία του ΚΚΕ και δεν κάνει τούτο το απλό δεν κάνει το άλλο το απλό… όλοι το σκέφτονται αυτό, και η ηγεσία του ΚΚΕ. Αν σου πως ότι έχει αντικειμενικό αδιέξοδο τι θα έλεγες;" θα ελεγα οτι οντως η γραμμη που ακολουθηθηκε απο το 74 ως το 90 ηταν αδιεξοδη και τα αποτελεσματα της τα πληρωνουμε ακομα και βεβαιως τα καραβια δε στιβουν απο τη μια στιγμη στην αλλη αλλα και μονο ο τιτλος του αρθρου της τελευταιας ΚΟΜΕΠ "Η πορεία αποκατάστασης του επαναστατικού χαρακτήρα του ΚΚΕ" ειναι απο μονος του αυτοκριτικος και δειχνει οτι ισως εχει αρχισει σιγα σιγα η στροφη. Ιδωμεν

      Υγ. γραφεις "Κοίτα όμως να δεις που είχαμε ένα όχημα με μηχανή που είχε ημερομηνία λήξης. Μια ημερομηνία που καθορίστηκε στο 1925-1930. Και δεν το καταλάβαμε! " η πικρα μπορει να οδηγησει σε πολυ λαθος ατραπους

      Διαγραφή
  7. Λοιπον ...patriot,εδω στ αη πνεμα που ζω,χωρις να κανω υψηλες αναλυσεις,εγινε μια μερα απο φιλους κουβεντα ,φιλους χ.αυγητες και παπαδοπουλικους,περι ποσοστων.Στο δουλεμα για τα ποσοστα του ΚΚΕ ,μεταξυ μπυρας και μπυρας,τυρι κι αχλαδι δεν ειχε,απαντησα.Δειτε ποιοι σας,μας γαμανε μεχρι τωρα,αυτοι με τα ψηλα ποσοστα.Η απαντηση απο μερικους βεβαια,δικιο εχεις.Εγω πιστευω στι ημισυ του παντος,παντως. Φιλικα.Πλεμπας,holly spirit.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε salot sor,

    δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε γι αυτό επιμένουμε αδιέξοδα στις απόψεις μας επαναλαμβανόμενοι. Έχεις έμμονη ιδέα να δικαιώσεις την άποψή σου από το ’74 και δεν υπάρχει περίπτωση να σε πείσω ότι ο αφορισμός είναι καλός μόνο για τα ιερατεία.

    Διευκρινίσεις για να μη μένουν γκρίζα σημεία.

    Καλύτερα να ξεκαθαρίσεις καλά τι θα πει πρωτοπορία, τι θα πει εκλογικό ποσοστό, τι θα πει οργάνωση σε βάθος και μετά να μπερδεύεις ποσοστά με πραγματική δύναμη εξουσίας. Εγώ για εκλογικά ποσοστά μίλησα και για αυταπάτες μεταβολής της ταξικής εξουσίας από αυτά σε αντίθεση με κάθε αναθεωρητή. Εσύ το κατάλαβες ακριβώς αντίθετα. Κρίμα γιατί φαίνεται σαν να ψάχνεις διαφορές για άγνωστους λόγους ενώ λες το ίδιο. Όφειλες να καταλάβεις τι έλεγα. Είσαι πολύ μακριά από μένα αν νομίζεις ότι δεν ξέρω τι έγραφα. Τέλος πάντων αν έχεις οργανωμένο ταξικά, μαχητικά, σωστά το 2 ή 5% του λαού όχι μόνο καταλαμβάνεις την εξουσία αλλά έχεις και «περίσσευμα». Αυτό τι σχέση έχει με εκλογικά ποσοστά; Χρειάζεται ανάλυση σε κάτι που δεν διαφωνούμε;;; δεν σε καταλαβαίνω.

    Και τι σχέση έχει με αυτό που λέω και εννοώ, ο ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται αλλαγή με εκλογικό ποσοστό ενώ εγώ το αποκλείω και αλλαγή –ανατροπή βλέπω μόνο μέσα από την ταξική ανατροπή συσχετισμών είτε καταγράφεται σε εκλογές είτε στους δρόμους της ταξικής πάλης; Ανεξήγητο μου φαίνεται.

    Για τον σοσ. εγώ έχω μια άποψη. Μπορείς να διαφωνείς αλλά την έχω πολύ βαθιά γιατί αυτό μου δείχνει η ανάλυση της πολιτικής οικονομίας και της αντιστοιχίας παραγωγικών σχέσεων - παραγωγικών δυνάμεων. Το εφαρμοσμένο μοντέλο παραγωγικών σχέσεων στις σοσιαλιστικές χώρες είχε το αδιέξοδο στο DNA του και γι ατό κατέληξε σε αδιέξοδο. Εσύ τι λες, ότι το μοντέλο χάλασε το… 74; Πλάκα έχει.

    Εγώ διαφωνώ με την ανάλυση του ΚΚΕ για πτώση του σοσ. λόγω μετά το Στάλιν από λάθη υποκειμενικά ( της κομματικής ηγεσίας) και μιλώ για λάθη γενεσιουργά. Δεν θα εξηγούνταν αλλιώς η ίδια πορεία σε όλα τα σοσ. κράτη. Ξανασκέψου το ήρεμα και κάνε συλλογισμούς. Δεν θέλω να ασπαστείς την άποψή μου αλλά κράτησέ την, κάποια μέρα θα βγει στην επιφάνεια, όταν θα αρχίσει η συζήτηση για το τι νέο σοσιαλισμό θέλουμε. Τότε όλοι θα στραφούν από το εποικοδόμημα στη βάση, τις παραγωγικές σχέσεις για να προσδιορίσουν την έννοια της κοινωνικοποίησης της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και της δημοκρατικής διεύθυνσής τους. Είναι το κλειδί για όλα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Πλέμπα,
    αν δεις πάνω απο το χωριός σου αριστερά στο Μπόζ-Ντακ είναι κρεμασμένο πολύ κοντά το χωριό των παππούδων μου, το Καρλί Κιόι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ αρχην χαρηκα πολυ για τη διαδικτυακη γνωριμια μας,κατι που επιδιωξα αλλωστε.Μια διορθωση στο πρωτο μου σχολιο.Μιλωντας για χρυσαυγητες και παπαδοπουλικους,μιλαμε για κοσμο ανενεργο και στο επιπεδο της ψηφου μονο,μια και η αναρτηση αφορα εκλογικα ποσοστα.Και βεβαια,τωρα,γνωριζω τ ομορφο χωριο των παππουδων σου, αλλωστε εχω δουλεψει εκει αρκετες φορες.Νομιζω,απ τα λιγα που ξερω,οτι καποτε το Καρλικιο διοικητικα ηταν με το Βιζνικο κι εχουμε αρκετες οικογενειες που μετεγκατασταθηκαν απο κει εδω περα.Τωρα,οντας ανεργος με λιγα διαλλειμματα δουλειας,ακουσα στην τβ οτι σημανε συναγερμος κι εντεινονται τα μετρα ασφαλειας.Καταλαβαινουμε για να μην επεκταθω,τι σημαινει για μας αυτο.Τι τους φοβιζει τοσο,αφου βασει εκλογικων ποσοστων εχουν οι αστοι το πανω χερι?Καλημερα, καλη δυναμη και παντοτε παρακολουθω μ ενδιαφερον τα γραφουμενα σου. Πλεμπας.

      Διαγραφή