Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ


Ιούλιος 1974.


Κρατούμενοι, στελέχη της παράνομης ΚΝΕ, συλληφθέντες τον Φεβρουάριο του 1974, υπόδικοι με τον αλήστου μνήμης Ν. 509/47, στις στρατιωτικές Φυλακές Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης. Μεταφορά από το Γεντί  - Κουλέ και μετά από φρικτά βασανιστήρια επί 33 ημέρες στα υπόγεια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Από αριστερά, πάνω:
Ιωαννίδης Δημήτριος, Γαζιάνος Χρήστος, Βασιλείου Στέργιος, Νάσκος Ρούλης, Βασιλειάδης Γιάννης, Οικονόμου Πέτρος, Ακριτίδης Παναγιώτης, Υψηλάντης Κούλης,
Από αριστερά, κάτω:
Τερζής Περικλής, Κοκοζίδης Γρηγόρης, Γκαγκανιάρας Αλέκος, Καπλάνης Νίκος, Μπετσιμέας Γεράσιμος, Δεμουρτζίδης Βασίλειος.


Διδάγματα

Λίγο μετά έγινε το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο και η επιστράτευση. Ζητήσαμε να στρατευθούμε αμέσως. Η απάντηση του  ΓΕΣ ήταν να αποκηρύξουμε «μετά βδελυγμίας και αποτροπιασμού» τα ιδανικά μας, «τον κομμουνισμόν και τας παραφυάδας αυτού» και μετά θα… εξέταζαν το αίτημα! Απαντήσαμε ότι «Ιδανικά και πατρίδα πάνε μαζί και κανένας προσκυνημένος δεν μπορεί ποτέ να υπερασπίσει καμιά πατρίδα. Είμαστε περήφανοι για τα ιδανικά μας και αν χρειαστεί θα υπερασπίσουμε την πατρίδα με όποιο μέσο μπορούμε, όπως έκαναν και οι δάσκαλοί μας κομμουνιστές, ήρωες της Εθνικής Αντίστασης».

Αποφυλάκιση στις 26/7/1974, τρεις μέρες μετά την πτώση της Χούντας.


Κάποιοι σύντροφοι ήδη "έφυγαν" σεμνά, ταπεινά, σιωπηρά χωρίς ποτέ να εξαργυρώσουν τους αγώνες τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου