Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Κρίση και κέρδη….



Ο όμιλος Μότορ Όιλ ανακοίνωσε ότι αύξησε τα καθαρά κέρδη του στο α΄ εξάμηνο του 2011 έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2010, κατά 436,22%, από 19,6 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι στα 105,1 εκατ. ευρώ φέτος!

Τα ΕΛ.ΠΕ. (Ελληνικά Πετρέλαια) για το ίδιο διάστημα ανακοίνωσαν ότι τα καθαρά κέρδη των ανήλθαν στα 179 εκατ. ευρώ έναντι 59 εκατ. ευρώ, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 203,38%!

Μόνο χθες, 31/8/2011, τα διυλιστήρια αύξησαν όλα τα καύσιμα κατά 7 λεπτά το λίτρο!!! Σήμερα δε ειχαμε νέα αύξηση 7 λεπτά στις βενζίνες και 4 λεπτά στο πετέλαιο! Δεν έχουν τελειωμό οι αυξήσεις κερδών στα μονόπώλια και οι μιεώσεις μισθών τους εργαζόμενους.

Μιλάμε για καθαρά κέρδη χωρίς αυτά που ντύνονται δαπάνες!


Πώς να δικαιολογηθεί αυτό όταν στο ίδιο διάστημα οι πωλήσεις πετρελαιοειδών έπεσαν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., κατά 17,2%; Πως; Είμαστε τόσο αφελείς που να μη καταλάβουμε ότι οι εργαζόμενοι (φτηνή εργασία για πωλήσεις και εξαγωγές) και οι καταναλωτές ληστεύθηκαν και παράλληλα οι βενζινοπώλες συνθλίφτηκαν από τις εταιρείες με αποτέλεσμα 1.100 πρατήρια κλειστά στη περίοδο μνημονίου;


Παράλληλα οι εξαγωγείς αύξησαν τις εξαγωγές τους κατά 40,04%.!Τα κέρδη που αποκόμισαν είναι άγνωστα δεδομένης και της κατακόρυφης μείωσης των μισθών στο εσωτερικό και των φοροαπαλλαγών και φορο-επιστροφών που μετατρέπονται σε κέρδη.


Έκπληξη δημιουργεί η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών προς χώρες χαμηλού εργατικού κόστους όπως η Ν.Α. Ασία (+267,89%) και προς Αίγυπτο, Τουρκία, Β. Αφρική… Δηλαδή στην Ελλάδα η εργασία γίνεται σχετικά πιο φτηνή από τις χώρες αυτές!

Έτσι η κυβέρνηση καταφέρνει να μετατρέπει σε πλούτο των μονοπωλίων τη μείωση των μισθών που υποτίθεται ότι θα οδηγούσαν στη μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων τα οποία «παραδόξως» αυξάνουν.

Την ίδια στιγμή μειώνονται οι συντάξεις και όλοι οι μισθοί ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αυξάνεται κατά 76,92% ο ΦΠΑ στα φαγητά εστίασης και τα αναψυκτικά, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 11,7% και εμείς καλούμαστε να επωμισθούμε νέα τοκοχρεολύσια από το νέο δημοσιονομικό έλλειμμα που εξ αιτίας των φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου θα ανέλθει στο 8,8% του ΑΕΠ.


Έπειτα μας λένε να επωμισθούμε όλοι τα βάρη της κρίσης και θέλουν και να τους πιστέψουμε. Μα τα στοιχεία δείχνουν καθαρά ποιος βιώνει κρίση, ποιος την πληρώνει και ποιος αποκομίζει, εν μέσω της κρίσης, τρελά κέρδη.


ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΒΑΘΙΑ ΚΡΙΣΗ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΡΕΛΑΘΕΙ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ «ΚΡΙΣΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΩΝ ΚΕΡΔΩΝ»!!!




1 σχόλιο:

  1. κρίση υπερσυσώρευσης που λέμε και στην "ξύλινη" γλώσσα μας. Κοινώς κοντεύουν να σκάσουν από το πολύ φαΐ τα μονοπώλεια, και αυτοί μας προτείνουν για θεραπεία να τα ταΐσουμε κιάλλο! Τι να πει κανείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή