Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

«Καλά Χριστούγεννα»

Χρόνια Πολλά….

 «Καλά Χριστούγεννα»*

 Όταν ο κόσμος του βορείου ημισφαιρίου της γης, άρχισε να καταλαβαίνει τον κύκλο της ζωής, εξ αιτίας του κύκλου της γης γύρω από τον ήλιο, κατανόησε τη μεγάλη σημασία του χειμερινού ηλιοστασίου για την καθημερινή ζωή του, όμοια σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.

 Τότε ο άνθρωπος ήταν, εκ των πραγμάτων, πολύ πιο υλιστής και έδινε θεϊκή δύναμη μόνο στα υλικά φαινόμενα που αντιλαμβανόταν.

 Σταδιακά η μεταφυσική αφαιρούσε διαρκώς τα υλικά στοιχεία και τα αντικαθιστούσε με μεταφυσικά, αφηρημένα και πολλές φορές άσχετα με τα υλικά στοιχεία που υπήρξαν οι πρόδρομοι. Όλες οι αποϋλοποιήσεις αφορούσαν ανάγκες και συμφέροντα των αρχουσών εκμεταλλευτριών τάξεων**.

 

 Έτσι ο χριστιανικός κόσμος κατόρθωσε μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και διαμάχες στο εσωτερικό των Ιερατείων του, να καθιερώσει τα Χριστούγεννα αντί της υλικής αντίληψης της αναγέννησης του ήλιου και της εκκίνησης νέας ζωής στη φύση. Μια αντίληψη που ήδη είχε σε μεγάλο βαθμό θεοποιηθεί - αποϋλοποιηθεί, με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η συγχώνευση - αντικατάσταση όλων των  υλικών στοιχείων με μεταφυσικά. Με αυτή τη διαδικασία και σταδιακά, η έναρξη του νέου κύκλου του ήλιου αντικαταστάθηκε με έναν αόρατο Θεό και τα υλικά στοιχεία με τη γέννηση ενός ορατού Υιού του αόρατου Θεού, μόνο όμως για τον χριστιανικό κόσμο. Μέχρι να επιβληθεί αυτή η αντίληψη σε μεγάλο μέρος των λαών πέρασαν αρκετοί αιώνες γεμάτες αίμα των λαών, ένθεν κι ένθεν των θρησκειών. Το γιατί μόνο τα συγκρουόμενα συμφέροντα των αρχουσών τάξεων και των κοινωνικοοικονομικών συστημάτων μπορούν να το εξηγήσουν, όχι οι θεοί τους.

 Το «καλά Χριστούγεννα» λοιπόν αντανακλά έμμεσα την πραγματική έναρξη του νέου κύκλου ζωής και όχι κάποια ιστορία γέννας Θεού ή Θεανθρώπου, ανεξαρτήτως τι μπορεί να πιστεύει ο κάθε λαός με την κάθε θρησκεία του.

Η υπερβολή είναι ότι η αναγέννηση αυτή της ζωής με τα Χριστούγεννα, επιβλήθηκε με το έτσι θέλω και σε λαούς του νότιου ημισφαιρίου, κάτι που μπορεί να προκαλεί ακόμη και θυμηδία, αφού που γι αυτούς η ίδια χρονική στιγμή σημαίνει την έναρξη θανάτου του κύκλου ζωής στη γη τους! Έτσι εκεί αντικατέστησαν βιαίως τον θάνατο της φύσης τους με την ανύπαρκτη θεϊκή αναγέννηση της και την πραγματική αναγέννηση της φύσης τους (το δικό μας 2ο εξάμηνο) με τον θάνατο!!! Και δεν μιλάει κανείς, ούτε οι Νότιοι που κοροϊδεύουν τον εαυτό τους! Παίζει και να υπάρχουν ηλίθιοι χριστιανοί που να νομίζουν ότι τα «κρίνα», τα λουλούδια και η φύση ανθίζουν κι εκεί τον… Μάρτιο (όταν δηλαδή πεθαίνουν) και τα χιόνια πέφτουν… τον Ιανουάριο με 40c!

 Εμείς όμως, μακριά από ιδεαλισμό και μεταφυσικές, λέμε «Καλά Χριστούγεννα» εννοώντας τον νέο κύκλο της ζωής μας, μέσα τον νέο κύκλο της φύσης, στο βόρειο ημισφαίριο και δεν κοροϊδεύουμε το νότιο.

 Καλά Χριστούγεννα, την Καλημέρα μου

 *Τις γιορτές αυτές (όπως και του Πάσχα, της αναγέννησης - ανάστασης των φυτών και της γέννας των πουλιών), τις γιορτάζαμε και στις φυλακές και εξορίες ως πολιτικοί κρατούμενοι, δίνοντας το πραγματικό τους νόημα στην ιστορία των ανθρώπων και στην εξέλιξη της συνείδησης της ανθρωπότητας μέχρι το σήμερα και όχι το ιδεαλιστικό – μεταφυσικό νόημα που επικρατεί.

 
** Το πώς «Γεννιούνται, Ζουν και Πεθαίνουν οι Θεοί και οι Θρησκείες» ήταν το «Διδακτορικό» μου στην εξορία, όταν τελείωσα τους τρεις κύκλους παιδείας – σπουδών, στο δικό μας, «Πέτρινο Πανεπιστήμιο»! Δυστυχώς δεν μπόρεσα να το διασώσω, ελέω ελέγχων της δικτατορίας. Αυτά που διαβάζετε ήταν κάποια από τα συμπεράσματα εκείνης της εργασίας.

 

1 σχόλιο:

  1. ...
    Στο σπίτι μας, μάς κλείσανε

    Δήθεν για να μας σώσουν

    Γιατί δε θέλουν στο ΕΣΥ

    Ούτε ευρώ να δώσουν



    Δεν πήραν ούτ’ ένα γιατρό

    Δεν έφτιαξαν μία κλίνη

    Μονάχα μας ζαλίζουνε

    Μ’ ατομική ευθύνη
    ....
    Απο τα αγωνιστικά κάλαντα της ΚΝΕ

    Καλοί ταξικοί αγώνες
    Χρόνια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή