Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Πατέρας και γιός Μπελογιάννη. Καμία οκογενειακή "συλλογική ευθύνη"

Για όσους κάνουν καλοπροαίρετα διάφορα σχόλια κατά του ΚΚΕ (οι υβριστές να απευθυνθούν στον καθρέπτη τους) με αφορμή τις πάγιες απόψεις του υιού Μπελογιάννη κατά του ΚΚΕ, το ερώτημα είναι: τι πιστεύετε; ότι αν ο πατέρας Μπελογιάννης εκστομούσε για το ΚΚΕ αυτά που εκστομεί ο γιος, επί χρόνια, θα τον εκτελούσαν ή θα τον απάλλασσαν;

Ο υιός δεν μιλάει για τον πατέρα του αλλά για τις δικές του πολιτικές απόψεις για τον πατέρα του και το ΚΚΕ. Δικές του είναι, δικαίωμα αναφαίρετο είναι να τις έχει, αλλά και δικαίωμα των άλλων να τον κρίνουν και να αντιταχθούν ακριβώς ως ένα πρόσωπο με τέτοιες απόψεις, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΕΠΩΝΥΜΟΥ. Θεωρώ απαράδεκτη την φασιστική αντίληψη της συλλογικής - οικογενειακής ευθύνης τόσο για να τον βρίσει κανείς, όσο και για να τον παινέψει για τις απόψεις του κατά του ΚΚΕ, με βάση το επώνυμο που φέρει.

Να το πω αλλιώς. Δεν έχει καμία σχέση με τον εκτελεσμένο πατέρα του, πέραν της βιολογικής και δεν διαφέρει σε τίποτα από τον καθένα που έχει τις ίδιες απόψεις, αλλά δεν έχει καμία βιολογική σχέση με τον Νίκο Μπελογιάννη.

Ο υιός Μπελογιάννη είναι ένας άλλος άνθρωπος, αυτοτελώς κρινόμενος, με αυτοτελείς ολόδικές του απόψεις και σε αυτά που λέει η καταγωγή του σε τίποτα απολύτως δεν τα κάνει πιο σωστά και αξιόπιστα ή εξ ορισμού απορριπτέα. Οι απόψεις του δεν είναι ιστορία, είναι έκφραση των πολιτικών πεποιθήσεων. Δικαίωμά του ήταν να ενταχθεί στο αναθεωρητικό στρατόπεδο, από τον Ρήγα, επί χούντας, ακόμη. Ένα στρατόπεδο που σήμερα έφτασε να υπηρετεί όλους εκείνους του μηχανισμούς που είναι γέννημα των νικητών και εκτελεστών του πατέρα του, τον ιμπεριαλισμό του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των Αμερικανών...  δικαίωμά του αλλά έτσι πρέπει να κριθεί, όχι πως αυτά που λέει είναι αληθή επειδή είναι γιος του Μπελογιάννη.

Περί "συλλογικής ευθύνης"
 
Για να είμαι πιο σαφής, στο κελί των βασανιστηρίων στα υπόγεια της Ασφάλειας της Θεσσαλονίκης, το 1974, ήμουν μαζί με τον γιο ενός συνταγματάρχη, κρατούμενοι, οργανωμένοι στην ΚΝΕ, ως πρωταίτιοι της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, κατά πως έλεγε η χούντα Ιωαννίδη και το κατηγορητήριο παραπομπής (με βάση τον Ν. 509). Τράβηξε διπλό λούκι βασανιστηρίων, ακριβώς γιατί ήταν γιός στρατιωτικού, "προδότης" κατά τη χούντα δηλαδή! Στάθηκε παλικάρι! (ομοίως και ο παιδικός μου φίλος Νικήτας Λιοναράκης - οι αντιστασιακοί του Ρήγα θα τον θυμούνται...) Αυτός, όποιες απόψεις και αν έχει για τη χούντα, τους στρατιωτικούς και τον πατέρα του, είναι ανεπίτρεπτο να μη κρίνεται αυτοτελώς και ο καθένας να αρχίσει την κριτική με βάση την ιδιότητα του πατέρα του. Είναι μια αυτοτελής προσωπικότητα κι έτσι κρίνεται. Το ίδιο και ο υιός Μπελογιάννη, το ίδιο και ο πατέρας Μπελογιάννης. Το ότι ο τελευταίος αποδέχτηκε την ιδεολογική και κομματική - πολιτική συλλογική ευθύνη, παίρνοντας στην πλάτη του το κόμμα του, είναι εντελώς διαφορετικό από τη συλλογική ευθύνη με βάση την βιολογική καταγωγή.

Με αυτή την έννοια, ούτε καν μπαίνω στον κόπο να μιλήσω ηθικολογικά και να απαιτήσω από αυτόν, έναν άλλο άνθρωπο από τον ήρωα Μπελογιάννη, να τιμάει τον πατέρα του και το κόμμα του πατέρα του, σαν ηθικολογική υποχρέωση του. Δεν θα δικαιώσω έτσι τους αντιδραστικούς κάθε τύπου που επικαλούνται την αντιδραστική ιστορία των οικογενειών τους για να φτύσουν ως... "προδότες" παιδιά τους που στην πορεία της ζωής τους έγιναν αγωνιστές κομμουνιστές και τίμησαν την ιδεολογία τους και όχι την οικογενειακή καταγωγή και την ιδεολογία της οικογένειάς τους. Βλέπετε, αυτή η φασιστική συλλογική ευθύνη βάση καταγωγής, οδηγεί πάντα σε φασιστικό αποτέλεσμα, μέρος της οποίας ήταν και ο αφανισμός εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πηγές:

Απολογία Ν. Μπελογιάννη

Νίκος Μπελογιάννης: Μ’ ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία

https://atexnos.gr/nikos-belogianis-m-ena-garifallo-xeklidose-oli-tin-athanasia/



Απόρρητος Φάκελος Νίκου Πλουμπίδη: Η πορεία προς την εκτέλεση

Πως η Ασφάλεια κατασκεύαζε προβοκάτσιες και "αντιθέσεις" εντός του ΚΚΕ και τις διοχέτευε στον λαό και στο ΚΚΕ


Ριζοσπάστης
"Κρίμα, δεν έβγαλες συμπεράσματα... -  Για μια επιστολή της Ελλης Παππά»

Η Έλλη Παππά Έφτιαξε μια Ιστορία Κομμένη και Ραμμένη στα Μέτρα της
Η ιστορία που γράφει η Ελλη Παππά είναι δική της, πλαστογραφημένη, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της. Πρόσωπα και γεγονότα ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Μόνο εμείς μπορούμε να διαβάσουμε κάτω από τις αράδες της την αληθινή ιστορία της φυλακής επί των ημερών της, γιατί τη ζήσαμε στο πετσί μας.

Ο γιος του ανθρώπου με το γαρύφαλλο, Νίκος Μπελογιάννης μιλά στη HuffPost Greece: «Δεν πούλησα την ψυχή μου σε κανέναν διάβολο»

Νίκος Μπελογιάννης: Το όνομά μου ήταν σαν βάρος στη ζωή μου

Ποιος σκότωσε τον Νίκο Μπελογιάννη



Μπελογιάννης-Παππά: διπλή κηδεία

 

Δείτε πως έβαλε στη θέση τους τους πολιτικάντηδες ο γιος του Νίκου Μπελογιάννη


Ο γιος Νίκος Μπελογιάννης για τις ομοιότητες Σταλινισμού- χριστιανισμού


Ο Νίκος Μπελογιάννης, ο γιος του θρυλικού κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη που εκτελέστηκε το 1952, μιλάει για τις ομοιότητες του Σταλινισμού - χριστιανισμού, για την Σοβιετική Ένωση, για Ζαχαριάδη, Πλουμπίδη, που έγινε πρόσφατα στην Καλαμάτα, κατά την παρουσίαση του βιβλίου της μητέρας του Ελλης Παπά " ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΜΙΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ"

Νίκος Μπελογιάννης: Ο Ζαχαριάδης ήταν ένας τριτοκοσμικός δικτάτορας

Ο πατέρας μου κίνησε γη και ουρανό για να σωθεί ο Μπελογιάννης», δηλώνει ο γιος του Νίκου Ζαχαριάδη, Ιωσήφ, με αφορμή την προσφάτως εκδοθείσα «πολιτική διαθήκη» της Έλλης Παππά. Στις δηλώσεις αυτές απαντά ο γιος του Νίκου Μπελογιάννη, Νίκος, τονίζοντας στο tvxs ότι «ο Ζαχαριάδης ήταν ένας τριτοκοσμικός δικτάτορας» και ο «σταλινισμός διεθνώς είχε ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους».

Νίκος Μπελογιάννης: Τον πατέρα μου τον σκότωσαν και η Φρειδερίκη και ο Ζαχαριάδης...


ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
«Ο Ζαχαριάδης ήταν ένας καχύποπτος δικτάτορας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου