Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Καστελόριζο και γεωγραφία
Πολύς θόρυβος σηκώθηκε για το που ανήκει το Καστελόριζο! Στο Αιγαίο ή στην Αν. Μεσόγειο;

Το μέγα επιχείρημα κάποιων είναι πως, αφού ανήκει στα Δωδεκάνησα, δεν μπορεί θα είναι στο Αιγαίο!

Φυσικά λέω κι εγώ, έτσι θα είναι. Για παράδειγμα αφού τα Κύθηρα ανήκουν στον Πειραιά, δεν μπορεί, θα είναι στον... Σαρωνικό!

Πολύ φωτεινά αυτά τα μυαλά που μαλώνουν για τη γεωγραφία και τους νομούς, την ώρα που η Τουρκία ουδόλως ενδιαφέρεται, πέρα από το ότι τα νησιά αυτά των Δωδεκανήσων είναι.. .τουρκικά, δεν έχουν ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν έχουν ελληνική ΑΟΖ, τέλος πάντων δεν έχουν τίποτα αφού ό,τι υπάρχει γύρω, ανήκει στην Τουρκία! Αυτό κάπου τους ξέφυγε, όπως τους ξεφεύγει ότι ο ιμπεριαλισμός της Τουρκίας είναι ίδιος με τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και του Ισραήλ, στους οποίους στηρίξαμε τις ελπίδες μας ότι θα σώσουν το (ελληνικό) Καστελόριζο και τα συμπαρομαρτούντα του.

Δεν ξέρω τι "λάθος" έκανε ο κ. Μανιάτης και είπε αυτό το γεωγραφικό στίγμα Μεσογείου για το Καστελόριζο. Μα το ενιαίο και η συνέχεια του εθνικού χώρου δεν εξαρτάται από τους νομούς αλλά από το διεθνές δίκαιο. Κάτι άλλο τρέχει.  

Να θυμίσω όμως ότι πριν λίγο καιρό, αμερικανός εκπρόσωπος μιλώντας για τις ΑΟΖ της Κύπρου, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Αν. Μεσογείου, αφήνοντας έξω, σαν δήθεν διμερές θέμα που δεν το αγγίζουν, το Αιγαίο. Αν όμως το Καστελόριζο όχι διοικητικά αλλά γεωγραφικά δηλώσουμε ότι ανήκει στο Αιγαίο και όχι στην Αν. Μεσόγειο, μια χαρά στρώνουμε το βούτυρο στο ψωμί των Τούρκων και απαλλάσσουμε πλήρως τις ΗΠΑ από κάθε υποχρέωση να το υπερασπιστούν έναντι της Τουρκίας. Όχι δλδ πως θα σκοτώνονταν να το υπερασπιστούν και όχι να το διαπραγματευτούν με την Τουρκία, αλλά λέμε τώρα...

Λέτε ο κ. Μανιάτης να είχε αυτά υπόψη και πήγε να καλύψει το κενό, ώστε σε συνδυασμό με τα περί συμφερόντων και "μεγάλης ακτογραμμής" της Τουρκίας να ήθελε, αντί να αφήσει την τουρκική ακτογραμμή ελεύθερη με τις ΑΟΖ, να τη δεσμεύσει με το Καστελόριζο; Μήπως οι άλλοι κάνουν πως δεν ξέρουν τη θέση των Αμερικανών για το Αιγαίο;

Άβυσσος η ψυχή τους!

Τώρα τι τα λέμε όλα αυτά; Αφού η χώρα είναι τόσο αγκιστρωμένη στον ιμπεριαλισμό που ό,τι και να δηλώνουν οι πολιτικοί της άρχουσας τάξης, στο τέλος θα γίνει αυτό που λένε οι ξένοι. Ε, δεν περιμένω και καμιά γραμμή εθνικής υπερηφάνειας από αυτούς, είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε ΝΔ. Για άλλα μαλώνουν όχι για το καλό της χώρας και του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου