Στη διετία 2020-2021 ανατράπηκε η θέση των κρατών ΗΠΑ – Κίνας στην παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις μετρήσεις των ΔΝΤ, World Economic Outlook database, Fiscal Monitor, European Economic, Forecast, Autumn, Eurosystem staff macroeconomic projections for the euro area, και Eurostat η Κίνα πήρε κεφάλι με το μερίδιό της στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Αιτία ότι τα δύο αυτά χρόνια η ανάπτυξή της ανήλθε στο 10,3% έναντι 2,6% των ΗΠΑ (ανατρεπτική διαφορά 7,7 μονάδες) πράγμα που έδωσε στην Κίνα το 18,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ (196 χωρών) έναντι 15,8% των ΗΠΑ και 12,1% της ΕΕ.
Παράλληλα, το δημόσιο χρέος της Κίνας κινείται στο 68,9% του ΑΕΠ έναντι 133,3% των ΗΠΑ (χωρίς να περιλαμβάνεται ο νέος δανεισμός που ψήφισε πρόσφατα το κογκρέσο ξεπερνώντας τα 28,9 τρισεκ. δολάρια χρέους που υπήρχε) και 96,6% της ΕΕ.
Ο νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού, που διατύπωσε ο Λένιν, προφανώς χλευάστηκε από τους οικονομολόγους του Χάρβαρντ με αποτέλεσμα βρίσκονται προ δυσάρεστων, γι αυτούς, εκπλήξεων.
Οι ανατροπές αυτές είναι η αιτία της άρον – άρον μετατροπής του ανταγωνισμού των ΗΠΑ έναντι της Κίνας από οικονομικό σε στρατιωτικό και η μεταφορά του κέντρου αντιπαράθεσης στην Ειρηνικό – Ινδικό ωκεανό. Παράλληλα ανέθεσαν στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ την ένταση των σχέσεων με τη Ρωσία και τη στρατιωτική της περικύκλωσης, σε μια προσπάθεια να πλήξουν πλαγίως την Κίνα, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι στο ίδιο ιμπεριαλιστικό μπλοκ.
Οι δυτικοί διαβλέποντας ήττα στο οικονομικό πεδίο ενεργοποίησαν τη στρατιωτική και ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση και την ένταση των εξοπλισμών, όπου θεωρούν ότι υπερέχουν. Φαίνεται όμως ότι και σε αυτά δύο μέτωπα έχουν προβλήματα γιατί οι λεγόμενες νέες συμμαχίες δεν προσθέτουν τίποτα το νέο στην αντιπαράθεση των δυο μπλοκ. Η δε πίεση προς τη Ρωσία απέβη καταστροφική για τους Ευρωπαίους όταν η πολιτική απεξάρτησης από ρωσικά καύσιμα, από τη μια έστρεψε περισσότερο τη Ρωσία προς την Κίνα με την οποία υπέγραψε μεγάλες συμφωνίες σταθερής παροχής φθηνών καυσίμων, πράγμα που ευνοεί πολύ την Κίνα στον διεθνή ανταγωνισμό και από την άλλη τις οδήγησε να πληρώσουν απίστευτες τιμές στο ρωσικό αέριο, αποτέλεσμα της προσπάθειας εκβιασμού της Ρωσίας με μικρής διάρκειας συμβόλαια για να έχουν δήθεν το πάνω χέρι.
Προφανώς η αντιπαράθεση θα πάρει και νέες οξύνσεις στην προσπάθεια των δυτικών να κρατήσουν τα κεκτημένα που απολάμβαναν όταν δεν υπήρχε αντίπαλος ανταγωνιστής.
Αυτοί οι ανταγωνισμοί τίποτα καλό δεν προοιωνίζουν για τους λαούς. Θυμίζουν έντονα τα προηγηθέντα των δύο παγκοσμίων πολέμων του 20ου αιώνα, κάτι που δείχνει ότι ο καπιταλισμός σε όποια φάση ανάπτυξης του ιμπεριαλιστικού του σταδίου και αν βρίσκεται, είναι εξίσου επικίνδυνος για την ανθρωπότητα.
Πηγές:
ΤτΕ: ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΔΕΚ. 2021 σελ. 33
https://www.bankofgreece.gr/Publications/Inter_NomPol2021.pdf
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε σχέδιο νόμου για την αύξηση του ορίου του χρέους και για την αμυντική πολιτική
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το όριο δανεισμού και απετράπη ο κίνδυνος στάσης πληρωμών
Ενέργεια: Οι λαοί πληρώνουν ακριβά τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς
http://aristeripolitiki.blogspot.com/2021/12/blog-post_15.html
Μετέπειτα εξελίξεις:
Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022
Κίνα. Ο «σιωπηλός παρατηρητής» ο μεγάλος κερδισμένος της «ουκρανικής κρίσης»
http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/03/blog-post_3.html
Κυριακή 20 Μαρτίου 2022
Οι αναλυτές της συμφοράς του κόσμου και ο τεμαχισμός της Ρωσίας σε… 1.570 «Κόσσοβα»
http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/03/1570.html
Κυριακή 10 Απριλίου 2022
http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/04/blog-post_10.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου