Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα όριά της

 «Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις» λέει ο θυμόσοφος λαός μας.

Γιατί το αναφέρω; Γιατί ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες των υπολογιστών και της Τεχνητής Νοημοσύνης, αναγνωρισμένος σε  όλο τον κόσμο, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής στο ΜΙΤ, μας το θύμισε κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του ΠΑΠΕΙ με πολύ απλά λόγια. Αναλύοντας τις πλευρές της  ΤΝ, στο τέλος κατέληξε σε πολύ σοβαρά συμπεράσματα, κορυφαίο των οποίων ήταν: «Η τεχνητή νοημοσύνη θα δουλέψει ανάλογα με αυτά που θα της μάθεις»! Αφήνω στην πάντα πως το ανέλυσε και επισημαίνω πως την χαρακτήρισε βοηθό του ανθρώπου, πλήρως εξαρτώμενη από αυτόν και κάθε συμπέρασμα και απάντησή της στο τέλος πρέπει να εγκριθεί από τον χρήστη της!

Πρέπει να ξέρουμε ότι η ΤΝ απέχει τεράστια από την πνευματική νοημοσύνη του εγκεφάλου, όπως περίπου η ποσότητα από τη ποιότητα ή πχ οι νευρώνες με τις άυλες ιδέες και θεωρίες του εγκεφάλου. Αυτό τεκμηρίωνε με τα συμφραζόμενα, ή αλλιώς "κόψτε λίγο τις φαντασίες σας για την ΤΝ"!

 Κι επειδή οι νέες τεχνολογίες πρώτα μπαίνουν στην υπηρεσία της άρχουσας τάξης κατά των λαών που εκμεταλλεύεται, μαντέψετε πως θα «εκπαιδεύσουν»  τα λογισμικά της ΤΝ να αναλύουν τα τρισεκατομμύρια πληροφοριών που θα έχουν στη διάθεσή τους από το παγκόσμιο διαδίκτυο και κάθε μορφής ηλεκτρονικών πληροφοριών.

 Αυτά τα περί «αυτονομίας μηχανών» που από μόνες απειλούν να «σώσουν» ή να αναλάβουν τον κόσμο και να μετατραπούν ακόμη και σε… σκεπτόμενους δεινόσαυρους, είναι μόνο κομμάτι από τις παραπλανήσεις των λαών για την ΤΝ. Για να την τρέμουν από αλλού, ενώ κινδυνεύουν από αλλού!

 Κι όποιοι δεν κατάλαβαν την τεράστια εκτίναξη των αμυντικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ, καλύτερα να ψάξουν γιατί. ΤΝ παντού!

 *Φυσικά οι τεχνολογίες δεν φταίνε. Οι τάξεις που τις χρησιμοποιούν κατά των λαών φταίνε. Αυτές θέλουν ανατροπή, όχι τις νέες τεχνολογίες.

 

 

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου