Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Γυάρος. Νέα σχέδια ξεπουλήματος-2024

 Τι σημαίνει για έναν τόπο όπως η Γυάρος να αποκτήσει «νέα ζωή»;

 Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά

πάνω απ' τη Γυάρο πετούνε ξανά

Άγρια κράζουν για αίμα διψούν,

την ιστορία στην κρεμάλα να δουν

Αναγκαία παράφραση

 Πως ξέφυγε της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μας «ενημερώσει»  ότι μέσα στα μηνύματα του λαού στις ευρωεκλογές ήταν και η «ανάπτυξη με ανάπλαση» ιστορικών τόπων βασανιστηρίων όπως η Γυάρος και η Μακρόνησος με το ξεπούλημα στο τουριστικό και εφοπλιστικό  κεφάλαιο; 

 

  Η Γυάρος (και η Μακρόνησος) ως κολαστήριο νέων χρόνων ιδρύθηκε από τη δικτατορία του κεφαλαίου για να διασφαλίσει  την εξουσία του. Αίμα ιδρώτας και δάκρυα πολιτικών κρατουμένων κομμουνιστών και ανυπότακτων Αριστερών εξόριστων το έχουν ποτίσει. Μια ιστορία που δεν μπορεί να διαγραφεί.

 Κι όμως. Το κεφάλαιο εδώ και αρκετά χρόνια στο όνομα της «αξιοποίησης» επιδιώκει να το πάρει στα χέρια του και να το ανασκολοπήσει με τη φράση «η Γυάρος να αποκτήσει… Νέα Ζωή»! «Νέα Ζωή» με νέα κέρδη για το κεφάλαιο είναι να αναδομηθεί για να γίνει τόπος παραγωγής ενέργειάς ΑΠΕ για επενδυτές και ακριβός προορισμός του παγκόσμιου τζετ-σετ του κεφαλαίου που θα έρχεται με γιοτ, κότερα και κρουαζιερόπλοια για να απολαμβάνουν τα τέκνα του, γενεές γενεών, την κυριαρχία του στον ελληνικό λαό! Θέλει να σκοτώσει άλλη μια φορά την αντίσταση που γράφτηκε με το αίμα των κρατουμένων αγωνιστών στο νησί!

 

Προσεχώς: Hotel 6 αστέρων: «Η Ελεύθερη κι Ωραία Γυάρος»!

 Και να τα σχέδια «αξιοποίησης»! Επί χρόνια το αφήνουν να φθαρεί, να περάσει στη λήθη, να καταρρεύσει και να μηδενιστεί, για να το παραδώσουν δωρεάν στο κεφάλαιο να το… διασώσει με «Νέα Ζωή» γεμάτη καπιταλιστική εκμετάλλευση!!!   

 «Η Γυάρος δεν ήταν απλά μια εξορία: ήταν ένα «στρατόπεδο αναμόρφωσης», όπου ο μόνος νόμος που ίσχυε ήταν η κατάργηση του νόμου στο όνομα του νόμου, μέσω της άκριτης άσκησης βίας από την εξουσία. Και αυτό είναι κάτι που δύσκολα επανανοηματοδοτείται χωρίς την αγωνία διατήρησης της μνήμης αυτής της εμπειρίας».

 Θα τους αφήσουμε;

 Ένας που πέρασε από τη Γυάρο… 

 


 Κείμενο αναφοράς:

 Τι σημαίνει για έναν τόπο όπως η Γυάρος να αποκτήσει «νέα ζωή»;

https://akea2011.com/2024/06/16/gyarosportesi/

 

Κομμουνιστές και οικολογία- Γυάρος 4ος όρμος 1967

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2023/07/4-1967.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου