Όταν τα διδάγματα των Ευαγγελίων δίδασκαν το «Προπατορικό
Αμάρτημα» ως πηγή των βασάνων του κόσμου και την γυναίκα ως μήτρα κάθε κακού
που πήγαζε από την, εκ γενετής, ένοχη «Γυναίκα Εύα», ενώ στην πραγματικότητα ήταν
συνέπεια της εκμετάλλευσης των λαών από τις άρχουσες τάξεις, το πιο φυσικό ήταν
να ενοχοποιείται η γυναίκα για κάθε κακό που τους τύχαινε ή συγκρούονταν με την
ηθική που στο μεταξύ είχε παραχθεί. Είχε διαδοθεί και ένα αντίστοιχο "διδακτικό" ρητό,
ίδιας χρήσης για ενοχοποίηση των γυναικών, στις εκτός Γης της Επαγγελίας περιοχές
του «γνωστού κόσμου», από τους αρχαίους Έλληνες: «Πυρ Γυνή και Θάλασσα» (Μένανδρος:
«Θάλασσα καὶ πῦρ, καὶ γυνή τρίτον κακόν»)!
Πηγή κάθε κακού η γυναίκα δεν ήταν δυνατόν να μην παράγει και τις αντίστοιχες δοξασίες και ηθικές στην άρχουσα τάξη και στον απλό λαό ο οποίος στέναζε κάτω από την εκμετάλλευση αλλά και κάτω από τα διδάγματα και τις σκοταδιστικές θρησκευτικές και κοινωνικές ηθικές των κυρίαρχων εξουσιών.
Το παρακάτω απόσπασμα δείχνει την ανθρωπογεωγραφία ενοχοποίησης των γυναικών με βάση την κοινή κοινωνική ηθική που επικρατούσε στα 1906. Τότε... «προς περιφρούρησιν των ηθών από πάσης προσβολής ή βλάβης» μια διαταξική μάζα ανθρώπων εφόρμησε κατά δυο γυναικών που κάποιος εργοδότης τόλμησε να τις προσλάβει ως σερβιτόρες για να προσελκύσει πελατεία. «Έγκλημα καθοσιώσεως» στην ανδροκρατούμενη πατριαρχική ηθική της εποχής! Είχαν δε προηγηθεί, το 1901, τα «Ευαγγελικά» με νικητές τους σκοταδιστές που απαγόρεψαν τη μεταγλώττιση του Ευαγγελίου στην καθομιλουμένη (δημοτική) του λαού. Ας μη σκεφτόμαστε τι γινόταν στα χωριά τότε!
Τα υπολείμματα εκείνης της εποχής επιβιώνουν και σήμερα παρά τα τεράστια βήματα στις εκδηλώσεις βίας κατά των γυναικών «ως φυσικό ανδρικό δικαίωμα» (!) με ακραίες εκφάνσεις τις γυναικοκτονίες.
Ιστορία: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ 1906 - ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΡΒΙΤΟΡΕΣ
Πηγή: Δελτίο Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Απρίλιος 1977
«Μίνι αναδρομή στα πρώτα φεμινιστικά και επαγγελματικά βήματα των Ατθίδων.
Ίσως δεν το ξέρετε ότι:
Οι πρώτες γυναίκες σερβιτόρες παρουσιάστηκαν στην Αθήνα το 1906! Κάποιος έξυπνος επιχειρηματίας. που λεγόταν Κουρμαλίδης. άνοιξε ένα ζαχαροπλαστείο στη γωνία των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου. Στο πατάρι του μαγαζιού αυτού είχε εγκαταστήσει μπιλιάρδα. Αλλά δεν ήταν τα μπιλιάρδα εκείνα. που τραβούσαν σαν μαγνήτης την άφθονη πελατεία. Ήταν οι δύο σερβιτόρες.
Αναστατώθηκε κυριολεκτικώς η Αθήνα με το επαναστατικό «τέχνασμα» του Κουρμαλίδη!
Οι συντηρητικοί και αυστηροί Αθηναίοι ζητούσαν να κρεμαστή για παραδειγματισμό ο «άθλιος επαγγελματίας»! Κι άλλοι πρότειναν:
-Να του κάψουμε το μαγαζί!
Την επομένη των εγκαινίων άρχισαν κιόλας τα παρατράγουδα. Και πρώτοι και καλύτεροι οι φοιτητές. Οι δύστυχες οι σερβιτόρες είχαν γίνει στόχος της επίθεσής τους και γενικά της μανίας όλων των Αθηναίων!
Την τρίτη ημέρα το ζαχαροπλαστείο έκλεισε! Στην σφραγισμένη πόρτα ήταν κολλημένη μια ανακοίνωση που έλεγε:
«Το κατάστημα εκλείσθη κατόπιν αποφάσεως της αστυνομικής διευθύνσεως Αθηνών. Η παρούσα εξεδόθη προς περιφρούρησιν των ηθών από πάσης προσβολής ή βλάβης»
Δύο γυναίκες σερβιτόρες είχαν εκθέσει σε κίνδυνο τα ήθη της Αθήνας του 1906! Αυτά αναφέρει ένα χρονικό της εποχής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου