Μπορεί οι αμερικανονατοϊκοί να ισχυρίζονται ότι εισέβαλαν στο Αφγανιστάν για την ελευθερία του και την πάταξη της τρομοκρατίας, αλλά στην πράξη ήταν καταστροφικοί κατακτητές. Τα δε περί επενδύσεων και ανάπτυξης είναι μόνο για τις τεράστιες ροές προς αμερικανικά μονοπώλια που δήθεν αναλάμβαναν «έργα»! Κόστος πολέμου: 1-3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Πριν όμως από αυτά, είχαν διαθέσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια συν εκατοντάδες εκατομμύρια από άλλες ιμπεριαλιστικές και μουσουλμανικές χώρες, για να ανατρέψουν την επαναστατική κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν η οποία κατέλαβε την εξουσία τον Μάιο του 1978. Αποδέκτες των τεράστιων ποσών σε όπλα και χρήμα οι αντεπαναστάτες Μουτζαχεντίν και πίσω τους οι Ταλιμπάν. Έτσι ανετράπη η ΛΔ τον Απρίλιο του 1992, τρία και πλέον χρόνια από την αποχώρηση των Σοβιετικών και τη διακοπή κάθε βοήθειας προς αυτή, με συνεννόηση - ξεπούλημα Γιέλτσιν - Αμερικανών.
Αυτά που
ισχυρίζονται ψευδώς οι προπαγανδιστές της Δύσης, ότι οι κατοχικές δυνάμεις
εξασφάλισαν παιδεία, πολιτισμό, ευημερία κλπ για τους Αφγανούς στα 20 χρόνια
κατοχής, ήταν ήδη εξασφαλισμένα και πολύ περισσότερα στη ΛΔ του Αφγανιστάν. Αυτά
που ισχυρίζονται είναι ψεύδη και γιατί δεν έλεγχαν ποτέ το Αφγανιστάν, πέρα από
κάποιες πόλεις, και φυσικά γιατί δεν πήγαν για να αναπτύξουν το Αφγανιστάν. Πήγαν
για να το υποτάξουν και να το ληστέψουν.
Ας δούμε ότι:
Από τον Απρίλη του 1978 και μέσα στη δεκαετία του '80, η λαϊκή επανάσταση του αφγανικού λαού, με την ηγεσία του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος του Αφγανιστάν και με τη διεθνιστική βοήθεια της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών, δημιούργησε στη χώρα υποδομές στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, νομοθέτησε ίσα δικαιώματα για άνδρες και γυναίκες, δημιούργησε προϋποθέσεις για αξιοποίηση των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας υπέρ του λαού.
Παρότι μιλάμε για τέσσερις δεκαετίες πριν και για μια αφετηρία μεγάλης καθυστέρησης, παρότι όλες οι κατακτήσεις του αφγανικού λαού επιτεύχθηκαν σε συνθήκες μάχης απέναντι στις ένοπλες αντεπαναστατικές δυνάμεις, παρότι παράλληλα επιταχύνονταν οι αρνητικές εξελίξεις στην πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ίδια την ΕΣΣΔ, οι συγκρίσεις του πριν και του μετά τη λαϊκή επανάσταση είναι συντριπτικές.
Παραθέτουμε ορισμένα μόνο χαρακτηριστικά στοιχεία:
Η γη στους αγρότες
-- Από τις πρώτες αποφάσεις της επαναστατικής κυβέρνησης ήταν να μοιραστούν 6.795.670 στρέμματα γης σε 2 εκατ. άτομα, ακτήμονες, μικροκαλλιεργητές, εργάτες γης και νομάδες. 4 εκατ. στρέμματα αφαιρέθηκαν από 39.000 γαιοκτήμονες χωρίς αποζημίωση. 11 εκατ. μέλη αγροτικών οικογενειών απαλλάχτηκαν από τα χρέη τους σε τοκογλύφους και λίγα χρόνια μετά χαρίστηκαν και οι φόροι που χρωστούσαν στο κράτος 4,3 εκατ. αγρότες.
Χιλιάδες δασκάλες σφαγμένες!
-- Τον Γενάρη του 1985, η Διεύθυνση κατά του αναλφαβητισμού του αφγανικού κράτους κατέγραφε ότι μες στην τελευταία 5ετία έμαθαν γραφή και ανάγνωση 1,5 εκατομμύριο άτομα. Στα 50 (!) χρόνια που είχαν προηγηθεί της επανάστασης η Διεύθυνση είχε καταφέρει να μάθουν γράμματα 5.265 άτομα. Πριν από το 1978 το 90% του λαού ήταν αναλφάβητο. Στην Καμπούλ το 1985 υπολογιζόταν ότι μάθαιναν γράμματα 85.570 κορίτσια και γυναίκες, με την πρωτοπόρα προσφορά 7.454 γυναικών δασκάλων, παρά τη βάρβαρη δράση των αντεπαναστατών, που από το 1978 είχαν σφάξει 5.000 δασκάλους σε όλη τη χώρα.
Μπάσκετ από μαθήτριες του Αφγανιστάν σε μεικτά σχολεία - 1980
Η θέση της γυναίκας
-- Τεράστια ήταν η προσπάθεια για τη χειραφέτηση της γυναίκας, καταρχήν με την ένταξή της στην παραγωγή. Το 1965 σε παραγωγικές επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα σε όλη την επικράτεια δούλευαν μόλις 837 γυναίκες. Το 1978 αυτές ήταν 5.000. Το 1985 έφταναν τις 80.000 και το 1988 τις 270.000. Πριν από το 1978 σε όλη τη χώρα υπήρχαν 13 παιδικοί σταθμοί. Το 1988 έφταναν τους 130 μόνο στην Καμπούλ. Το 1978 ο αναλφαβητισμός στις γυναίκες της χώρας ήταν 98%, το 1988 είχε μειωθεί στο 75%.
Κτίζοντας τη δωρεάν λαϊκή κατοικία στο Αφγανιστάν - 1984
Οικονομία και ευημερία του λαού
-- Μεγάλο βάρος δόθηκε για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, για την κάλυψη βασικών λαϊκών αναγκών. Το 1984 η παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 76,5% σε σχέση με το 1983, φτάνοντας τα 3 δισ. κυβικά μέτρα. Ο τομέας της κτηνοτροφίας έγινε και εξαγωγικός. Γινόταν προσπάθεια για ολόπλευρη στήριξη των εργατών: Τον Γενάρη του 1985, εργάτες μεγάλης κλωστοϋφαντουργίας στην Καμπούλ περιέγραφαν το «χωριό των εργατών» που στέγαζε μεγάλο μέρος του προσωπικού: «Έχουμε κλινική, σινεμά, βιβλιοθήκη με 5.000 βιβλία...».
Φοβούνται τους λαούς όταν παλεύουν
Αυτή η πορεία που χάραξε ο αφγανικός λαός ενόχλησε τους ιμπεριαλιστές και την ντόπια αντίδραση, φύλαρχους - μεγαλογαιοκτήμονες, μουλάδες κ.λπ. Πολύ περισσότερο τους ενόχλησε που κινητοποιήθηκε για να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του. Τον Γενάρη του 1985, ένας νεαρός οικοδόμος, μιλώντας σε απεσταλμένο δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη», σήκωσε το κεφάλι απ' το βιβλίο που διάβαζε στο διάλειμμα, δίπλα σε ένα «Καλάσνικοφ», για να του πει: «Το σχολείο που πήγαινα στο χωριό, το κάψανε οι αντεπαναστάτες. Τότε, όμως, δεν είχα όπλο. Τώρα έχω και θα μάθω σίγουρα και γράμματα».
Ήταν η ίδια δεκαετία που στην Ελλάδα εφημερίδες όπως το «Βήμα» κατέγραφαν περήφανα ότι «η CIA εξοπλίζει τους αντάρτες» (24/4/1988). Το ίδιο δημοσίευμα τόνιζε ότι «ο εξοπλισμός των Αφγανών ανταρτών κόστισε στις ΗΠΑ πάνω από 2 δισ. δολάρια τα τελευταία 8 χρόνια, αν και τα ακριβή κονδύλια παραμένουν απόρρητα για ευνόητους λόγους». Παρέθετε απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου από τον Οκτώβρη του 1984 που υπερθεμάτιζε για την ανάγκη μακροπρόθεσμης βοήθειας στους μουτζαχεντίν, αφού «δεν θα μπορούσε να υποστηριχτεί η παροχή σε μαχητές ελευθερίας επαρκούς βοήθειας μόνο για να πολεμήσουν και να αποθάνουν, αλλά όχι αρκετής για να προωθήσουν την υπόθεσή τους», όπως τόνιζε...
Πηγή στοιχείων: Ριζοσπάστης 28-29.8.2021
https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=28/8/2021&id=18321&pageNo=13
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου