Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Νεοφιλελευθερισμός: Θεωρία και πράξη – Η περίπτωση της Boeing


Με βάση την ακραία εφαρμογή της καπιταλιστικής αντίληψης για την λειτουργία του καπιταλισμού, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα ή ελεγκτικό κοινωνικό δικαίωμα, η οικονομία θα αναπτύσσονταν αδιατάρακτα. Αυτό θα επιτυγχάνονταν μέσα από την αυτόματη αντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης στις επενδύσεις, στην κατανάλωση, στους μισθούς κ.α.π. Μόλις όμως αρχίσει η εφαρμογή παρόμοιων πολιτικών, εμφανίζονται τα πλέον ζωώδη και απάνθρωπα χαρακτηριστικά του καπιταλισμού όχι μόνο με τις καταστροφικές, για ανθρώπους και μέσα παραγωγής, κρίσεις που είναι τρόπος επιβίωσης του καπιταλισμού στο ιμπεριαλιστικό στάδιο αλλά και σε επίπεδο καθημερινότητας στην κοινωνία και στους εργαζόμενους.

Αφορμή για το σχόλιο έδωσε άρθρο των new york times (αναδημοσίευση στην «Καθημερινή 27-28/4/2019 με τίτλο «Η βιασύνη βάλλει την ασφάλεια στην Boeing». Στο τέλος του άρθρου γίνεται μια μικρή αναφορά σε εργασιακά θέματα, σε ένα εργοστάσιο της εταιρείας, στην οποία σε μεγάλο βαθμό υποκρύπτεται σημαντική ευθύνη της απώλειας εκατοντάδων ανθρώπων από την πτώση των Boeing 737 max.


Η "αυτόματη ισορροπία" προσφοράς και ζήτησης!


Ας δούμε την θεωρία και την πράξη

Η θεωρία[1]

(378[2])
-Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για τους οποίους σε ορισμένες εργασίες η απάρνηση αυτού του δικαιώματος (της απεργίας) από τον εργάτη θα πρέπει να είναι μέρος των όρων απασχόλησης.

(380)
-Οι πραγματικοί μισθοί ανήλθαν συχνά πολύ ταχύτερα όταν τα συνδικάτα ήταν αδύναμα παρά όταν ήταν ισχυρά. Επιπλέον ακόμη και η άνοδος των πραγματικών μισθών ήταν συχνά πολύ ταχύτερη σε συγκεκριμένα επαγγέλματα ή βιομηχανικούς κλάδους όπου οι εργάτες δεν ήταν οργανωμένοι παρά σε βιομηχανικούς κλάδους εξίσου ευημερούντες και με υψηλό βαθμό οργάνωσης των εργατών
-Αυτό σημαίνει ότι οι δραστηριότητες των συνδικάτων μειώνουν αναγκαστικά την παραγωγικότητα της εργασίας συνολικά και επομένως το γενικό επίπεδο των πραγματικών μισθών
-Στην πραγματικότητα το πιθανότερο είναι ότι στις χώρες στις οποίες τα συνδικάτα είναι πολύ ισχυρά το γενικό επίπεδο των πραγματικών μισθών θα είναι χαμηλότερο από ό,τι θα ήταν διαφορετικά.

(384)
-Εκείνο που δίνει στα συνδικάτα πραγματική εξουσία είναι οι τεχνικές εξαναγκασμού τις οποίες ανέπτυξαν τα συνδικάτα…

 (390)
-Ωστόσο θα ήταν επίσης αναγκαίο ν’ ακυρωθούν όλες οι νομικές διατάξεις οι οποίες καθιστούν τις συμβάσεις που συνάπτονται με τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας των εργατών ενός εργοστασίου ή ενός βιομηχανικού κλάδου δεσμευτικές για όλους τους εργαζομένους και να στερηθούν όλες οι οργανωμένες ομάδες οποιοδήποτε δικαίωμα να συνάπτουν συμβάσεις.

Η πράξη[3] (από το άρθρο των new york times)

(Ματωμένα κέρδη, καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, κρατική χρηματοδότηση της φτηνής εργασίας, νόμος της σιωπής και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας)

«Εντολή για αποσιώπηση των προβλημάτων

Όταν παρουσιάστηκε το 2007, το Dreamliner της Boeing χαρακτηρίστηκε το σημαντικότερο αεροσκάφος της γενιάς του. Mε άτρακτο από ελαφρύ νήμα άνθρακα και προηγμένα τεχνολογικά μέσα, προκάλεσε τον ενθουσιασμό εταιρειών, οι οποίες ήλπιζαν να περιορίσουν το κόστος καυσίμων τους. Οι εκατοντάδες παραγγελίες, με κάθε αεροσκάφος να στοιχίζει 200 εκατ. δολάρια, οδήγησαν την Boeing να εγκαινιάσει καινούργιο εργοστάσιο στο Τσάρλστον. Η τοποθεσία θεωρήθηκε ιδανική από τη διοίκηση της εταιρείας. Η Νότια Καρολίνα έχει το μικρότερο ποσοστό συνδικαλισμού στις ΗΠΑ, προσφέροντας στην Boeing χαμηλό εργατικό κόστος. Την ίδια ώρα, η πολιτεία χορήγησε φορολογικά κίνητρα ύψους ενός δισ. στην εταιρεία, η οποία δεσμεύθηκε να δημιουργήσει 3.800 νέες θέσεις εργασίας στο υποβαθμισμένο προάστιο του βόρειου Τσάρλστον.

Η διοίκηση της Boeing ζήτησε από τα στελέχη του νέου εργοστασίου να αποφύγουν την πρόσληψη εργαζομένων οι οποίοι ήταν μέλη συνδικαλιστικών ενώσεων σε άλλες εγκαταστάσεις της εταιρείας. «Δεν ήθελαν να φέρουμε συνδικαλιζόμενους εργαζομένους σε συνδικαλιστική έρημο, όπως είναι η Ν. Καρολίνα. Αυτό μας δημιούργησε προβλήματα. Δεν υπήρχε δεξαμενή ειδικευμένων εργαζομένων στην περιοχή», λέει ο Ντέιβιντ Κίτσον, πρώην προϊστάμενος ποιοτικού ελέγχου στο εργοστάσιο. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση αεροσκαφών, οι προϊστάμενοι έμαθαν να υποβαθμίζουν ή να αγνοούν προβλήματα στη γραμμή παραγωγής. Πολλές φορές, ελαττωματικά ανταλλακτικά χρησιμοποιήθηκαν σε καινούργια αεροσκάφη, καθώς το εργοστάσιο δεν μπορούσε να περιμένει την αποστολή νέων. Τα στελέχη της εταιρείας υιοθέτησαν μάλιστα σύστημα σύμφωνα με το οποίο τα προβλήματα στην κατασκευή έπαψαν να καταγράφονται, με τους προϊσταμένους να αντιμετωπίζουν διοικητικές ποινές εάν κατήγγελλαν τέτοια κρούσματα».




[1] Αποσπάσματα από το βιβλίο του «Πατριάρχη» - θεμελιωτή της θεωρίας του νεοφιλελευθερισμού, Φ. Α. Χάγιεκ: «ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» - 2008, εκδ. Καστανιώτη, μετάφραση Ελένης Αστερίου και πρόλογος από τον Κων. Αρβανιτόπουλο, πρ. Υπουργό Παιδείας.
[2] Σελίδα του βιβλίου «ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

ΠΑΙΔΕΙΑ: οι Θέσεις του ΚΚΕ και το νομοσχέδιο Γαβρόγλου

Οι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ του ΚΚΕ Αποκάλυψαν τις πραγματικές συνέπειες των κυβερνητικών ρυθμίσεων


  • Με ευφυολογήματα και ειρωνείες η κυβέρνηση απέναντι στο ΚΚΕ, που της χαλάει τη «φιλονεολαιίστικη» βιτρίνα
  • Απέρριψε τις τροπολογίες του Κόμματος η ηγεσία του υπουργείου «Είναι άθλιο το ότι έρχεται τη Μεγάλη Βδομάδα. Είναι απαράδεκτο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Παιδείας. Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει και σε αυτό τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ότι όλα τα νομοσχέδια που αφορούν την Παιδεία έρχονται είτε το καλοκαίρι είτε τέτοιες μέρες, όταν δηλαδή είναι κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Ο δε υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, προφανώς σε δύσκολη θέση και μην μπορώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, προσέφυγε σε γελοία ευφυολογήματα του τύπου «δεν ήξερα ότι είναι τόσο θρησκευόμενο το ΚΚΕ»!





Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας, εμφανώς ενοχλημένος που το ΚΚΕ τού χαλάει τη «φιλονεολαιίστικη» βιτρίνα την οποία θέλει να καλλιεργήσει (σε αντίθεση με τη ΝΔ, η οποία ασκεί στον ΣΥΡΙΖΑ πολύ βολική γι' αυτόν κριτική, εμφανίζοντάς τον ως προοδευτικό), πήρε το λόγο αμέσως μετά την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, επιχειρώντας να απαντήσει σε πλευρές της τοποθέτησής του. Στο πλαίσιο αυτό, ισχυρίστηκε ότι εκπρόσωποι φροντιστηρίων και κολεγίων ήταν λάβρα αντίθετοι στο νομοσχέδιο, ότι αυξήθηκαν και τα δωρεάν μεταπτυχιακά (πέρα από αυτά με τα δίδακτρα), ότι δεν τίθεται θέμα διδάκτρων σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι είναι κατά της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής επειδή αντιτίθεται στο να εφαρμοστεί αυτή με κοντέινερ σε αυλές Γυμνασίων και Λυκείων, και έφτασε στο σημείο να πει, απευθυνόμενος στο Κόμμα, ότι «θέλετε να προσαρμοστούν τα πανεπιστήμια στην αγορά εργασίας», προκαλώντας τον γέλωτα στην αίθουσα...

Να σημειώσουμε επίσης ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει τρεις τροπολογίες στο νομοσχέδιο (η πρώτη αφορούσε ρυθμίσεις για φοιτητές και απόφοιτους Τμημάτων που συγχωνεύονται, απορροφώνται, καταργούνται, η δεύτερη αφορούσε τη δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας μαθημάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις και η τρίτη αφορούσε μετεγγραφές φοιτητών). Η κυβέρνηση τις απέρριψε όλες.


Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, από τις Επιτροπές ακόμα, χωρίς να διαφωνούν με το «ζουμί» του νομοσχεδίου, σήκωσαν κουρνιαχτό για τα δευτερεύοντα. Η κριτική της ΝΔ π.χ. ήταν ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για να «συνδεθεί η Εκπαίδευση με την οικονομία και την αγορά εργασίας», δηλαδή τα ζητούμενα του κεφαλαίου. Ανάλογου τύπου ήταν και η κριτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε μία κίνηση λαϊκισμού ελέω προεκλογικής περιόδου απέχει από τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Την κατάργηση εδώ και τώρα που πανεπιστημιακού ασύλου ζήτησε η ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Το Λύκειο του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κανονική αρένα ανταγωνισμού

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, καταρχάς χαρακτήρισε απαράδεκτη διάταξη, που πρέπει να αποσυρθεί, το άρθρο 225, «που προβλέπει την τοποθέτηση προκάτ νηπιαγωγείων για 6 χρόνια όχι μόνο σε Δημοτικά, αλλά και σε Γυμνάσια, ακόμα και σε Λύκεια». «Αυτό το λέτε αναβάθμιση της Προσχολικής Αγωγής;», σχολίασε.

Αναφερόμενος στην απορρόφηση των ΤΕΙ από τα όμορά τους πανεπιστήμια, οδηγώντας ακόμα και σε σχολές «Φρανκεστάιν», ετερόκλητων επιστημονικών αντικειμένων, τόνισε ότι «στα δεκάδες Τμήματα των συγχωνευμένων Ιδρυμάτων, τα προγράμματα σπουδών τρέχουν πίσω από τις πρόσκαιρες επενδυτικές προτεραιότητες του κεφαλαίου, οι οποίες βέβαια αλλάζουν ανάλογα με τα κέρδη του», με αποτέλεσμα «οι πανεπιστημιακές προπτυχιακές σπουδές να διολισθαίνουν ολοένα σε εφήμερη κατάρτιση αντί για ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση, η οποία πλέον πωλείται στην πανάκριβη αγορά των μεταπτυχιακών».

Διαμαντοπούλου, που κατά τ' άλλα θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι επειδή ακριβώς ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει σε βάρος της Παιδείας, γι' αυτό η κριτική της ΝΔ και των άλλων κομμάτων είναι για τα δευτερεύοντα, ενώ όλοι σιωπούν για το ότι δεν προβλέπεται η αναγκαία στήριξη των σχολών με υποδομές, με το απαιτούμενο μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση. Δεν λένε κουβέντα για το κόστος σπουδών των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.

Δείχνοντας πώς οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υπηρετούν τον επενδυτικό σχεδιασμό του κεφαλαίου ανά Περιφέρεια, έφερε ως παράδειγμα τη Δυτική Μακεδονία, όπου το Πανεπιστήμιο προσαρμόζεται στη «μεταλιγνιτική εποχή». «Αντί να δείτε πώς θα αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας με σύγχρονες μεθόδους για να έχει φθηνή Ενέργεια ο λαός - κι εδώ μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο οι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος - εσείς, επειδή ξεπουλάτε τους λιγνίτες, το τμήμα αυτό το μετατρέπετε σε Τμήμα Χημικών Μηχανικών», για να υπηρετήσουν τις μπίζνες με την κάνναβη, στα εδάφη των παλιών ορυχείων.

Για τις αναδιαρθρώσεις στο Λύκειο τόνισε ότι «το Λύκειο του ΣΥΡΙΖΑ από σχολείο γίνεται κανονική αρένα ανταγωνισμού, αφού εκτός από τις πανελλαδικές προβλέπονται και περιφερειακές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου», γυρίζει τα παιδιά στην εποχή του μεσαίωνα, αφού δεν θα διδαχτούν όλοι οι μαθητές τη Βιολογία και τη Θεωρία της Εξέλιξης του Δαρβίνου, ούτε τους αμυντικούς μηχανισμούς και το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Δεν θα διδαχτούν όλοι Μαθηματικά και ολόκληρη τη σύγχρονη παγκόσμια και ελληνική Ιστορία, από το 1815 έως σήμερα.

Αν δεν ήταν η θηλιά αυτού του εξεταστικού ανταγωνισμού, συνέχισε ο Γ. Δελής, ο μαθητής που ονειρεύεται να σπουδάσει Φυσική θα ήθελε να ξέρει «σε ποιο ιστορικό - κοινωνικό πλαίσιο έζησαν και δούλεψαν ο Γαλιλαίος, ο Νεύτωνας και ο Αϊνστάιν, τι τροφοδότησε τη σκέψη τους, αντί να μαθαίνει ξερούς τύπους». 'Η ο μαθητής που θέλει να σπουδάσει Πληροφορική «θα ήθελε να ξέρει πώς ο άνθρωπος μπόρεσε να χειραγωγήσει τους νόμους της φύσης, ώστε να κάνει την πληροφορία να μεταδίδεται με ασύλληπτες ταχύτητες, και όχι να μαθαίνει ξερούς αλγόριθμους».

Ο δε μαθητής που θέλει να σπουδάσει Οικονομικά «θα ήθελε να ξέρει πώς λειτουργούν και πώς αναπτύχθηκαν τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνικής, που αναμορφώνουν διαρκώς την παραγωγική βάση της οικονομίας, και όχι να διδάσκεται ότι ο εργαζόμενος είναι "κόστος" για την επιχείρηση και ότι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες είναι αυτοί που κινούν την οικονομία και όχι ο πραγματικός παραγωγός του πλούτου, η εργατική τάξη», και πάει λέγοντας.

Το αίτημα, κατέληξε, για «σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει» δένεται με τις διεκδικήσεις των φοιτητών να μαθαίνουν ολοκληρωμένα την επιστήμη τους, να σπουδάζουν χωρίς εμπόδια και να δουλεύουν στο αντικείμενο των σπουδών τους με δικαιώματα.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ΤΕΙ Κρήτης για τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Στο παράδειγμα της «πανεπιστημιοποίησης» του ΤΕΙ Κρήτης στάθηκε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, τονίζοντας ότι οι αλλαγές που προωθούνται στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην Κρήτη είναι ευθυγραμμισμένες με τις προτεραιότητες που τέθηκαν στο «αναπτυξιακό» συνέδριο τον Σεπτέμβρη του 2017 από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Κρήτης.

Εδειξε πως με αυτές τις αναδιαρθρώσεις, που υπακούν στη στρατηγική της ΕΕ και τη διαδικασία της Μπολόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας ακριβώς στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες, επιτείνει την κατηγοριοποίηση Ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων.

Εφερε το παράδειγμα της ίδρυσης Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών 4ετών σπουδών στο νέο Ιδρυμα, όταν υπάρχει με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο 5ετής σχολή στο Πολυτεχνείο των Χανίων. Δηλαδή, δύο σχολές σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων μεταξύ τους, με το ίδιο αντικείμενο, αλλά με διαφορετική διάρκεια και πρόγραμμα σπουδών. Θύμισε ακόμα ότι σ' αυτές τις σχολές θα προστεθούν τα διετή προγράμματα σπουδών, αλλά και τα τριετή κολέγια που έρχεται η κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο να αναγνωρίσει. Και εξήγησε ότι αν και αυτά μοιάζουν με ανορθολογισμό, στην πραγματικότητα αποτυπώνουν το στόχο συνολικά των αναδιαρθρώσεων, που υπηρετούν τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι θα μπορούν «να διαλέγουν τους λίγους τυχερούς από τον σωρό των αποφοίτων, με τους πολλούς να περιμένουν στη σειρά προς αναζήτηση καλύτερης μοίρας, οι οποίοι συν τοις άλλοις θα λειτουργούν σαν πολιορκητικός κριός για να ρίχνουν τις απαιτήσεις των εργαζομένων από τους εργοδότες, με τον κίνδυνο της ανεργίας να παραμονεύει».

Ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε επίσης στους εκατοντάδες φοιτητές που φοιτούν σήμερα στο Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και θα μείνουν «στον αέρα» μετά το κλείσιμό του. Μίλησε για το Ινστιτούτο για την Ερευνα, το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, που προβλέπεται να ιδρυθεί στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο, χωρίς μόνιμους ερευνητές, και το οποίο θα χρηματοδοτείται από τις μεγάλες εταιρείες που ενδιαφέρονται από τον ενεργειακό κλάδο. Εκανε αναφορά και στην υπό ίδρυση Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσίας του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, σχολιάζοντας ότι θα είναι μια εταιρεία «real estate», στην κυριότητα της οποίας περνά και το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο της Κρήτης. Ενας θεσμός που ενώ στα λόγια μοιάζει ότι θα στηρίζει τις σπουδές και την Ερευνα στη Γεωπονία, στην πραγματικότητα θα αποτελέσει εργαλείο για την εφαρμογή της ΚΑΠ στην Κρήτη, με θύμα τη φτωχή μικρομεσαία αγροτιά, αφού αυτό επιτάσσει η ευρωενωσιακή στρατηγική και στηρίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά!

Δυναμική συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές, γονείς, εργαζόμενοι διαδήλωσαν μαζικά χτες το απόγευμα στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή όπου συζητιόταν το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, κάνοντας ξεκάθαρο ότι το απορρίπτουν. Οι διαδηλωτές έφτασαν στην πλατεία Συντάγματος με πορείες από τις δυο μαζικές προσυγκεντρώσεις τους από τα Προπύλαια, όπου είχαν συγκεντρωθεί σωματεία εκπαιδευτικών και φοιτητικοί σύλλογοι από την Αττική, αλλά και από Πελοπόννησο, Κρήτη και άλλα νησιά και Στερεά Ελλάδα, καθώς και από την Παλιά Βουλή, όπου προσυγκεντρώθηκαν η ΑΣΓΜΕ, το Συνδικάτο ΟΤΑ, το ΣΕΤΗΠ και το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το ΣΕΗ, καθώς και Λαϊκές Επιτροπές.

Αμέσως μετά την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατέβηκε στην πλατεία Συντάγματος, δηλώνοντας τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των διαδηλωτών.

«Τσίπρα και Γαβρόγλου ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», «να μην ψηφιστεί ο νόμος στη Βουλή, σύγχρονες σπουδές για κάθε φοιτητή», «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη συγκέντρωση, από το βήμα της οποίας εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, καταδικάζοντας παράλληλα την επιλογή της κυβέρνησης να το φέρει για ψήφιση μέσα στις διακοπές του Πάσχα. Στην κινητοποίηση οι χαιρετισμοί από το βήμα εναλλάσσονταν με τραγούδια, σε ένα μουσικό πρόγραμμα όπου συμμετείχαν ο Γιώργος Σαρρής και το συγκρότημα Altera Vita.

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Πέτρος Γκιώνης σημείωσε: «Οι μαθητές έχουν αποφασίσει, έχουν καταψηφίσει ήδη το νομοσχέδιο. Η Εκπαίδευση δεν είναι τζόγος και εμείς δεν θα αφήσουμε το μέλλον μας στην τύχη. Θα διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει. Δωρεάν Παιδεία για όλους, που θα μας εμπνέει να είμαστε δημιουργικοί και θα μας καθιστά χρήσιμους για την κοινωνία».

«Σήμερα αποδεικνύουμε ότι υπάρχει ελπίδα στον αγώνα μας για να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας στις σπουδές, στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή!», σημείωσε η Χρυσάνθη Κόκκου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ στην ομιλία της, υπογραμμίζοντας επίσης: «Αυτό δείχνουν τα μαχητικά αντανακλαστικά που έδειξαν οι φοιτητικοί σύλλογοι, που μέσα σε μία βδομάδα πρωτοστάτησαν στην ενημέρωση, στην αποκάλυψη, στη συζήτηση μέσα στα αμφιθέατρα με ανοιχτές συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις ετών. Πρωτοστάτησαν για να οργανώσουν άμεσα την αγωνιστική απάντηση των φοιτητών με τη μαζική συμμετοχή τους σήμερα εδώ!».

Ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στο άρθρο που, όπως είπε, έδινε τη χαριστική βολή στη μουσική εκπαίδευση και που αποσύρθηκε προσωρινά μπροστά στη γενικευμένη αντίδραση του κλάδου. Σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο προχωράει η κατηγοριοποίηση στην Εκπαίδευση, αποσυνδέεται το πτυχίο από το δικαίωμα στη δουλειά και η δεξιότητα υποκαθιστά τη γνώση.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά Ηλ. Πατίδης, αφού αναφέρθηκε στα όσα φέρνει το νομοσχέδιο και στην κυβερνητική επιχειρηματολογία, τόνισε: «Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουμε τον αγώνα, μαζί με τους γονείς, τους μαθητές μας, τον αγώνα για να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, για γενναία αύξηση της χρηματοδότησης στην Εκπαίδευση, για μείωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη, για μονιμοποίηση των αναπληρωτών, για αποσύνδεση του σχολείου από την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, για ένα σχολείο που θα υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας...».

«Δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από την κυβέρνηση - άλλωστε είχε καλούς δασκάλους τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που όλοι - σαν τον κλέφτη έφερναν και φέρνουν με κλειστά σχολεία και σχολές πολυνομοσχέδια για την Παιδεία, νομίζοντας ότι έτσι θα μας αιφνιδιάσουν... Η σημερινή κινητοποίηση δείχνει το αντίθετο...». Τα παραπάνω τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Στ. Βαλαβάνη, χαιρετίζοντας στη συγκέντρωση και ακόμα υπογράμμισε: «Σήμερα ξέρουμε, το δείχνει η Ιστορία πως δεν μπορούμε να περιμένουμε καλύτερη ζωή, καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας αν δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, αν δεν αγωνιστούμε! Αυτό το μάθημα δίνουμε στα παιδιά μας με τα συνδικάτα σήμερα, κύριε υπουργέ, και καλούμε όλους τους φορείς, τους συλλόγους, να συνεχίσουμε τη δράση, να μην περάσει στην πράξη το πολυνομοσχέδιο, να παλέψουμε για το σχολείο που έχουμε ανάγκη και που μπορούμε να έχουμε σήμερα στον 21ο αιώνα».

Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις


Και στη Θεσσαλονίκη, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς αντάμωσαν χτες το μεσημέρι, σε μια μεγάλη κινητοποίηση, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Μαζικά και μαχητικά διαμήνυσαν πως θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να καταργηθούν στην πράξη οι αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση άρον άρον, με σχολεία και σχολές κλειστά, για τις διακοπές του Πάσχα.

Από νωρίς άρχισαν να καταφθάνουν στο χώρο της συγκέντρωσης στο Αγαλμα Βενιζέλου, και από εκεί, συγκροτημένα με τα πανό του Συντονιστικού των Μαθητών Θεσσαλονίκης, των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ, των ΕΛΜΕ, ξεκίνησαν μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Με συνθήματα για τη μόρφωση που δεν είναι εμπόρευμα, δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, αλλά είναι δικαίωμα που κατακτιέται με αγώνες, πορεύτηκαν μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Εκεί, ο Ορέστης Θεοδωρίδης, εκ μέρους του Συντονιστικού Μαθητών Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Περδίκης, εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων, και ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, κάλεσαν σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Αντίστοιχα κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο - σκούπα έγιναν χτες και σε τρεις θεσσαλικές πρωτεύουσες. Στον Βόλο έγινε κινητοποίηση στην πλατεία Πανεπιστημίου, στη Λάρισα έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και στην Καρδίτσα έγινε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τρεις τροπολογίες για απόφοιτους, πανελλαδικές εξετάσεις και μετεγγραφές κατέθεσε το ΚΚΕ



Τρεις τροπολογίες κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή και συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Πειραματικά Σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις».

Οι τροπολογίες αφορούν τους απόφοιτους, τις πανελλαδικές εξετάσεις και τις μετεγγραφές.

Αναλυτικά, στην αιτιολογική έκθεση της πρώτης τροπολογίας για φοιτητές και απόφοιτους Τμημάτων που συγχωνεύονται, απορροφώνται, καταργούνται με το παρόν νομοσχέδιο αναφέρεται: 

«Με το παρόν σχέδιο νόμου προκύπτει μια εκ νέου πολυ-κατηγοριοποίηση Τμημάτων, πτυχίων και αποφοίτων. Στο νέο αυτό τοπίο προστίθεται μάλιστα μια επιπλέον κατηγορία, αυτή των αποφοίτων Τμημάτων ΑΤΕΙ (όπως προέκυψαν με το Νόμο 2916/2001) προηγούμενων χρόνων από την ισχύ του νόμου. Η παραπάνω τροπολογία λαμβάνει μέτρα ώστε να αρθεί αυτή η πολυ-κατηγοριοποίηση αποφοίτων πάνω στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο. Με την τροπολογία εξισώνονται έτσι αυτόματα οι απόφοιτοι Τμημάτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου με τους αντίστοιχους απόφοιτους των νέων Τμημάτων που προκύπτουν, με τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά Τμήματα». Διαβάστε εδώ αναλυτικά

Στη δεύτερη τροπολογία που αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται: 

«Είναι γνωστό ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν μια ψυχοφθόρα διαδικασία στην οποία προστίθεται το οικονομικό κόστος για την προετοιμασία των υποψηφίων, βάρος που επωμίζεται εξ ολοκλήρου η οικογένεια. Συν τοις άλλοις, πιθανή αποτυχία ή μη αναμενόμενη βαθμολογία σε κάποιο από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, οδηγεί στην επανάληψη όλης της διαδικασίας, του συνόλου δηλαδή των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων, προκειμένου οι υποψήφιοι να πετύχουν στις πρώτες σχολές επιλογής τους.

Με την παρούσα τροπολογία δίνεται η δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας μαθημάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις, παράλληλα με τη δυνατότητα να δοθούν εξετάσεις στα μαθήματα αυτά που ο υποψήφιος επιθυμεί». Διαβάστε εδώ αναλυτικά

Στην τρίτη τροπολογία, που αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών, στην αιτιολογική έκθεση, αναφέρεται: 

«Η κατάσταση για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με σοβαρή πιθανότητα να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Η κατάσταση δυσχεραίνει με την ανυπαρξία φοιτητικών εστιών, με τα ελάχιστα παρεχόμενα δωμάτια, αλλά και το μεγάλο κόστος της φοιτητικής μέριμνας. Για το λόγο αυτό, προτείνεται η δυνατότητα μετεγγραφής των φοιτητών και σπουδαστών που βρίσκονται μέχρι το 5ο έτος σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα με αυτά που έχουν εισαχθεί.

Η πρόβλεψη αυτή αφορά παιδιά με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, με γονείς άνεργους, με αδερφούς-ες που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, καθώς και παιδιά που τα ίδια ή οι γονείς τους ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι, τρίτεκνοι - πολύτεκνοι, ΑμΕΑ). Προβλέπεται επίσης δυνατότητα μετεγγραφής για εισακτέους σε Τμήματα ΤΕΙ εκτός Περιφέρειας Αττικής, που πληρούν τα κριτήρια μετεγγραφής, όπως κατατίθενται, και έχουν εισαχθεί σε Τμήματα αντίστοιχα των πρώην ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά, όπως αυτά αντιστοιχίζονται πλέον στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση προϋποθέτει την ουσιαστική στήριξη των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να εξασφαλίζονται ο αναγκαίος εξοπλισμός τους, το απαραίτητο επιστημονικό και λοιπό δυναμικό, η δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές, τα δωρεάν συγγράμματα».


Το νομοσχέδιο όπως ψηφίστηκε


Η Αιτιολογική Έκθεση



ΠΑΦΊΛΗΣ – ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΒΟΥΛΗ

Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ: ΜΑΣΤΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ Ο ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ