Οι πολιτικές εξελίξεις δείχνουν ξανά σε εκλογές. Οι κομματικοί σχηματισμοί τρέχουν για να προλάβουν να σχηματίσουν ευρεία μέτωπα. Στο όνομα της αποτελεσματικής κυβέρνησης νεκρανασταίνουν τον δικομματισμό με άλλη μορφή. Κεντροδεξιά – Κεντροαριστερά! Με τη ΝΔ στην ηγεμονία της Κεντροδεξιάς και τον ΣΥΡΙΖΑ κατά πάσα πιθανότητα στην ηγεμονία της Κεντροαριστεράς.
Κεντρική «διαφωνία» η θέση απέναντι στο Μνημόνιο. Αντιμνημονιακός –αντιευρωαπαϊκός ο Κεντροαριστερός Συνασπισμός – Φιλομνημονιακός – φιλοευρωπαϊκός ο Κεντροδεξιός!
Κίβδηλα διλήμματα θέτουν στον λαό.
Με επίσημη ομιλία του ο κ Σαμαράς βεβαίωσε ότι στη πραγματικότητα είναι αντιμνημονιακός αφού με την επιστολή του στην ΕΕ δήλωνε ότι το μνημόνιο χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση (κάτι σαν ακύρωση της ουσίας του δηλαδή), αυτό δηλαδή που λέει και ο Τσίπρας για να φτάσει στο αντιμνημόνιο.
Από την άλλη σε όλους τους τόνους ο Τσίπρας δηλώνει φιλοερωπαϊστής και μάλιστα λέει ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο μέσα στην ΕΕ!
Τελικά σε τι ακριβώς θα διαχωριστούν;
Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή ή νέα πόλωση, αυτός ο νέος δικομματισμός θα ωφελήσει τον λαό ακόμη και αν κερδίσει τις επόμενε εκλογές η νέα «Κεντροαριστερά».
Η ιστορία έχει δείξει ότι τέτοιες διαδρομές στις κομματικές εξουσίες καταλήγουν εκεί που κατέληξε και ο μόλις ενταφιασθείς δικομματισμός ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Αυτό που μένει είναι μόνο τα βάρη που φορτώνουν στο μεταξύ στον λαό.
Όσο για το αντιμημόνιο που δήθεν θα αποσπασθεί, δεδομένου ότι κανένας συνασπισμός δεν διανοείται να θέσει ζήτημα εξόδου, δεν αποκλείεται να είναι σαν τα ΜΟΠ με τα οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου «κατανίκησε» την ΕΕ στη δεκαετία του ’80 και τα αντάλλαξε με το σύνθημα «Έξω από την ΕΟΚ» το οποίο έκανε γαργάρα. Αντάλλαξε μια χώρα, ένα λαό, μια ιδεολογία, μια τεράστια πλειοψηφία με αργύρια τα οποία έρευσαν στα στελέχη και τους φίλους επιχειρηματίες (νέα τζάκια) για να καταντήσουμε σήμερα εδώ, όμηροι της ΕΕ.
Κάποιοι φλερτάρουν έντονα με τον αταξικό και απολιτικό Κεντροαριστερό Συνασπισμό. Μπρος στην κατάληψη της κυβερνητικής εξουσίας είναι ικανοί να κάνουν πολλές κωλοτούμπες.
Κοίτα δεν είναι άσχημο να επιτευχθεί μια ευρύτερη συμμαχία τέτοιου είδους, από τη μια. Θα βοηθήσει το λαό να διαχωρήσει τα αριστερά κομμάτια (προοδευτική/αριστερή σοσιαλδημοκρατία, κομμουνιστική αριστερά, ριζοσπαστική αριστερά/αναρχισμό-αριστερισμό) από τα άλλα δεξιά τμήματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως κόβω δύσκολη τη δημιουργία των δύο πόλων. Ειδικά για την "κεντροδεξιά", η μεν Συγγρού τη θέλει (τώρα στα κούρα), η δε Ντόρα και Μάνος που λοιδορούνταν τη θέλουν; Παρακολουθώ χρόνια το δεξιό χώρο. Πώς θα ταυτίσουν οι (νεο)φιλελεύθεροι την πολεμική που έκαναν λίγες μέρες πριν προς τον κακό δικομματισμό που μας έφερε σε πτώχευση, τον άχρηστο δικομματισμό που δε κοιτά το λαό ή δεν προχωρά τα μέτρα με τον εθνικιστικό κι ακροδεξιό λόγο του Σαμαρά και του Δικτύου 21;
Ο Μάνος και η Ντόρα μόνοι τους έχτισαν δύο κόμματα ψηφοδέλτιο το ψηφοδέλτιο (ο πρώτος σχεδόν κινηματικά, η άλλη με τη βοήθεια των ΜΜΕ). Ειδικά ο Μάνος κινούνταν εδώ και χρόνια. Τώρα θα συρθεί πίσω από το Σαμαρά;
Επικοινωνιακές σπασμωδικές κινήσεις, νομίζω.
Ακόμη ολα είναι ανώριμα να κάνουμε περισσότερες εκτιμήσεις. Νομίζω οτι αυτές οι διαφορές είναι που τους κάνουν να τρέχουν όλοι. πως θα γεφυρωθούν; Και σε ποιά βάση; Ας αναμένουμε λίγο και θα δείξει. Εγώ περιέγραψα την τάση της στιγμής.
ΑπάντησηΔιαγραφή