Η είδηση στις 10/9/2011 λέει:
Εκατοντάδες Αιγύπτιοι γκρέμισαν την Παρασκευή 9/9, τον τοίχο που έστησαν οι Αρχές της χώρας μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο. Παράλληλα πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και πάλι στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, η οποία αποσκοπεί να ασκήσει πιέσεις στον στρατό που βρίσκεται στην εξουσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για μεταρρυθμίσεις και εκδημοκρατισμό.
Η Αστυνομία είχε χτίσει τον τοίχο μετά από επεισόδια όπου διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο, σε διαμαρτυρία για το θάνατο πέντε Αιγύπτιων συνοριοφυλάκων, για τους οποίους το Κάιρο επέρριψε την ευθύνη στο Ισραήλ.
Η διαδήλωση στην πλατεία από όπου ξεκίνησε η αιγυπτιακή εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου έγινε κατόπιν αιτήματος κοσμικών και αριστερών οργανώσεων, κυρίως κινημάτων νέων.
Τη διαδήλωση μποϊκοτάρει η οργάνωση Αδελφοί Μουσουλμάνοι και άλλα ισλαμιστικά κινήματα.
«Κανένα από τα αιτήματα της επανάστασης δεν έχει υλοποιηθεί» δήλωσε ένας 38χρονος διαδηλωτής.
«Δεν αξίζει στον αιγυπτιακό λαό να ξεχαστούν οι υποσχέσεις της επανάστασης» σημείωσε παράλληλα ο πνευματικός που θα τελούσε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία.
Ο στρατός αναγνωρίζει σε ανακοίνωσή του «το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση», αλλά προειδοποιεί ότι θα απαντήσει σε κάθε χρήση βίας «με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα και τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».
Διδάγματα
Στην πραγματικότητα παρά το μπλέξιμο εθνικών και εσωτερικών πολικών θεμάτων, η ουσία είναι μια. Η αιγυπτιακή επανάσταση έχει καπελωθεί από τον στρατό και από την ίδια εξουσία που πριν εκπροσωπούσε ο Μουμπάρακ. Και φυσικά δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κανένα δικαίωμα στον λαό που εξεγέρθηκε και με κέντρο τη πλατεία Ταχρίρ κατάφερε να γκρεμίσει την παλιά πολιτική εξουσία. «Θα καπελωθεί και ο Αιγυπτιακός λαός;»
«Έχουμε τονίσει και στη περίπτωση της Τυνησίας, αυτό που τίθεται τώρα στη Αίγυπτο και θα τεθεί αύριο σε πολλές χώρες, της Ελλάδας μη εξαιρουμένης. Μετά την εξέγερση και την ανατροπή τι; Είναι ένα πολύ σοβαρό ερώτημα γιατί αν δεν υπάρχει το «τι» αργά ή γρήγορα θα επανακάμψουν με άλλη μορφή οι ίδιες δυνάμεις στην εξουσία.
(…)
Είναι ιστορικά διαπιστωμένο ότι αν δεν έχει ο λαός ένα εναλλακτικό κέντρο εξουσίας και εναλλακτικό πολιτικό πρόγραμμα εξουσίας, το αδιέξοδο κάθε εξέγερσης είναι προδιαγεγραμμένο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου