Είχα υπόψη μου για το πώς ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κυψελών οι μέλισσες. Στο κείμενο αυτό είδα και κάτι παραπάνω που μου θύμισε παλιές ιστορίες τέτοιο καιρό.
Το καλοκαίρι του 1967 έκανε πολύ ζέστη στα στρατόπεδα στη Γυάρο, μαζί με τους ατελείωτους αέρηδες. Τότε για να έχουμε κάπως δροσερό νερό τυλίγαμε τα παγούρια με λινάτσες από τσουβάλια και τα βρέχαμε τακτικά. Με τον αέρα η ψιλές τρύπες της λινάτσας γινόταν «ψυγείο» το νερό εξατμιζόμενο μείωνε τη θερμοκρασία της λινάτσας και αρκετούς βαθμούς το νερό στο παγούρι!
Ίδια "τεχνογνωσία" έχουν και οι μέλισσες!
Διάβασα στο εκπαιδευτικό βιβλιαράκι «Μέλι ένας θησαυρός υγείας και δύναμης – Η κοινωνία των μελισσών» και το κομμάτι με τη χρήση νερού στην κυψέλη για τον ίδιο σκοπό που εμείς το κάναμε στο παγούρι!
«Οι μέλισσες είναι δραστήριες μεταξύ 10° και 38°С. Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, ομάδες εργατριών τοποθετημένες μέσα και έξω από την είσοδο της κυψέλης κινούν τα φτερά τους και κατευθύνουν ένα ρεύμα αέρα από έξω, προς το εσωτερικό της κυψέλης κι ένα άλλο με αντίστροφη κατεύθυνση. Ταυτόχρονα μία άλλη ομάδα εργατριών μεταφέρει νερό και να τοποθετεί σε σταγόνες, σε διάφορα σημεία του εσωτερικού της κυψέλης. Με τον αερισμό το νερό εξατμίζεται και προκαλείται πτώση της θερμοκρασίας. Όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, οι εργάτριες σχηματίζουν τη μελισσόσφαιρα, μια συμπαγή στοιβάδα που αποτελείται από πολλές μέλισσες τοποθετημένες πυκνά η μια δίπλα στην άλλη. Το πάχος αυτής της στιβάδας μεταβάλλεται ανάλογα με τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Μέσα σε αυτή τη σφικτή στοιβάδα η μάζα των υπολοίπων μελισσών είναι χαλαρή . Οι μέλισσες κυκλοφορούν, καταναλώνουν μέλι, και με μικροσυσπάσεις των θωρακικών μυών παράγουν την απαιτούμενη για την επιβίωση θερμοκρασία.»
«Μέλι ένας θησαυρός υγείας και δύναμης – Η κοινωνία των μελισσών»
https://docplayer.gr/10252192-I-koinonia-ton-melisson.html
Στις κοινωνίες των μελισσών εφαρμόζεται η… δικτατορία του προλεταριάτου!
https://aristeripolitiki.blogspot.com/2016/10/blog-post_89.html