Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Κανένας συμβιβασμός με τη νέα συμφωνία






Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΕ
ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ-ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΠΩΛΕΙΩΝ
ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΙΣ 7μμ
ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
 

Η νέα συμφωνία, που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεων που προέβλεπε, συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η συμφωνία αυτή και η λίστα «μεταρρυθμίσεων» περιλαμβάνει  όλα τα αρνητικά για τους εργαζόμενους μέτρα που πήρε το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του, μαζί με την ΕΕ στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, μέτρα που βοηθούσαν και την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Όλα αυτά, δηλαδή, για τα οποία ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε, αλλά και αντιπάλεψε: Αυστηρή επιτήρηση, αξιολόγηση από την τρόικα, που τώρα ονομάζεται «τρεις θεσμοί», διατήρηση και επέκταση των αντεργατικών και αντιλαϊκών κατευθύνσεων.

Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει ότι οι διαπραγματεύσεις, ακόμη και οι ονομαζόμενες «σκληρές», που διεξάγονται μέσα στα τείχη της ΕΕ και με στόχο την καπιταλιστική ανάκαμψη, έχουν σταθερά αντιλαϊκό αποτέλεσμα. Η δήθεν «περήφανη» διαπραγμάτευση ήταν διαφημιστική απάτη.

Η όποια αναθεώρηση του προηγούμενου προγράμματος π.χ. τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, δε θα γίνει για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός, ν' αυξηθούν οι μισθοί, οι συντάξεις, οι κοινωνικές παροχές, αλλά για να εξοικονομηθούν κρατικοί πόροι που θα στηρίξουν το κεφάλαιο, τις επενδύσεις και την κερδοφορία του, καθώς και τους δανειστές. Οι μισθωτοί, οι άνεργοι, οι αυταπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι συνταξιούχοι, θα συνεχίσουν να πληρώνουν το «μάρμαρο» της όποιας ανάκαμψης, με συνέχιση της λιτότητας, που η κυβέρνηση αποκαλεί «λιτό βίο».     

Ακόμη και τα ψίχουλα, κυρίως για την απόλυτη φτώχεια, που έταξε η κυβέρνηση με το πρόγραμμά της, είναι στον «αέρα» και θα εξαρτώνται από τη συμφωνία με τους εταίρους και με την προϋπόθεση ότι δεν θα τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική πειθαρχία, η ανάκαμψη της οικονομίας και η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.
Γι' αυτό και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, άλλα κόμματα και κέντρα του συστήματος, όπως ο ΣΕΒ, που τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν την αντιλαϊκή πολιτική, χαιρέτισαν ως θετική τη συμφωνία της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρουσιάζει τη νέα συμφωνία, ως αποτέλεσμα της λαϊκής θέλησης και της στήριξης του λαού στην κυβερνητική πολιτική. Επιδιώκει να εξαπατήσει και να φορτώσει στο λαό τους συμβιβασμούς και τις αντιλαϊκές συμφωνίες με την ΕΕ. Προσπαθεί να χειραγωγήσει το εργατικό-λαϊκό κίνημα, να μετατρέψει το λαό σε χειροκροτητή της κυβέρνησης, να τον πείσει ότι πρέπει να συνεχίσει τις θυσίες του, να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα.

Καμιά στήριξη και ανοχή στην κυβέρνηση που συνεχίζει στον ίδιο δρόμο, των δεσμεύσεων στην ΕΕ και της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Γι' αυτό και βαφτίζει «εθνική» υπόθεση τις ανάγκες του κεφαλαίου, την εξυπηρέτηση αυτού του δρόμου, που δεν είναι όμως προς το συμφέρον του λαού. Άλλωστε, ο λαός έχει πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσει, ότι δηλαδή οι κάθε φορά «εθνικοί στόχοι» των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου κατέληξαν σε μεγάλες θυσίες για τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα.

Όσοι είχαν ελπίδες για κάτι καλύτερο, δεν πρέπει να απογοητευτούν, αλλά να αντιδράσουν. Πολύ περισσότερο δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν το στόχο της πραγματικής κατάργησης των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων, των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και της ανάκτησης των απωλειών.

Η θέληση του λαού ν' απαλλαγεί από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται με μνημόνια, ν' απαλλαγεί από τα μέτρα και τους επιτηρητές, μπορεί να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο, όταν ο λαός διεκδικήσει με τον αγώνα του όσα έχασε, απαιτώντας εδώ και τώρα: 



  • Λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών και προστασίας των ανέργων.
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την υποχρεωτική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και την κατάργηση αντεργατικών μέτρων που χτυπάνε εργασιακά δικαιώματα
  • Πραγματική επαναφορά, τώρα, με νόμο, του κατώτατου μισθού το λιγότερο στα 751 Ευρώ για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, ως βάση για αυξήσεις των μισθών.
  • Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων, που μείωσαν τις συντάξεις και αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, απαιτώντας ταυτόχρονα την επιστροφή των «κλεμμένων» από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και την καταβολή των υποχρεώσεων της πλουτοκρατίας και του κράτους.
  • Απαλλαγή των λαϊκών οικογενειών από τα χαράτσια, με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου αλληλεγγύης, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, την αύξηση του αφορολόγητου στις 40.000 ευρώ για κάθε οικογένεια, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου.
  • Κανένας πλειστηριασμός σε πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία των λαϊκών οικογενειών. Διαγραφή χρεών από τόκους, δραστική περικοπή των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Αύξηση των δαπανών για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν παιδεία, υγεία, πρόνοια.


Η εργατική τάξη, ο λαός, μπορεί να τα καταφέρει, οργανώνοντας τον αγώνα και τη συμμαχία του, παλεύοντας για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και με το λαό στην εξουσία.

Αυτός είναι ο δρόμος μιας πραγματικά περήφανης κι αξιοπρεπούς στάσης του ελληνικού λαού.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά, της Περιφέρειας Αττικής σε συλλαλητήριο, την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στις 7μμ στο Σύνταγμα, με ομιλητή το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

 
Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κείμενο συμφωνίας με το ευρωγκρούπ: Επικίνδυνη αοριστολογία καλύπτει επικίνδυνες δεσμεύσεις






Πως η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης εγκρίθηκε από το ευρωγκρουπ πριν τη διαβάσουμε!

Άκρως επικίνδυνη αοριστολογία.

Διαπίστωση έγκυρη: Όλες οι μικρές, ποσοτικές και ακριβείς λεπτομέρειες έχουν ήδη συμφωνηθεί στο παρασκήνιο και περιγράφονται επισήμως με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν πολλαπλή ερμηνεία και μετάφραση. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, κανένας δεν μπορεί να βγάλει το συγκεκριμένο.

Όμως, για να εγκρίνουν σε χρόνο μηδέν  ένα τόσο αόριστο κείμενο, τη στιγμή που με επιμονή επί βδομάδες ωρύονταν Γερμανοί και άλλοι, για να δοθούν ποσοτικά και συγκεκριμένα στοιχεία, σημαίνει ότι αυτά δόθηκαν και εγκρίθηκαν και μετά περιγράφτηκαν αόριστα σκοπίμως.

Έτσι για να ξέρουμε τι μας έρχεται πίσω από τις «νίκες» της κυβέρνησης.

  

Παραδείγματα: τι ερμηνείες δίνεται στις παρακάτω εντελώς αόριστες προτάσεις;

Η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης προσηλωμένη να εργαστεί …. και να αναλάβει ενέργειες που ενισχύουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, εγγυώνται την οικονομική σταθερότητα και προωθούν την οικονομική ανάκαμψη.

Η Ελλάδα δεσμεύεται να:

* Μεταρρυθμίσει την πολιτική του ΦΠΑ  … Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί …με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα … και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις…

Ενισχύσει την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων…

Οι ελληνικές αρχές θα:

*Επανεξετάσουν και ελέγξουν δαπάνες σε κάθε τομέα των κυβερνητικών δαπανών (π.χ. παιδεία, άμυνα, μεταφορές, ΟΤΑ, κοινωνικά επιδόματα)

*Προσδιορίσουν μέτρα εξοικονόμησης κόστους μέσω μιας ενδελεχούς επανεξέτασης των δαπανών κάθε Υπουργείου…

 *Εφαρμόσουν νομοθεσία … για την αναθεώρηση των δαπανών μη μισθολογικών επιδομάτων σε όλον τον δημόσιο τομέα.

*Ελέγξουν τις δαπάνες για την Υγεία και θα βελτιώσουν την παροχή και την ποιότητα των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, χορηγώντας καθολική πρόσβαση…. με βάση τις προτάσεις του ΟΟΣΑ.

Οι ελληνικές αρχές θα:

* Δεσμευτούν ότι δεν θα καταργήσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο.

* Επανεξετάσουν τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχτεί με στόχο την βελτίωση των όρων ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου, δημιουργηθούν έσοδα …

* Υιοθετήσουν μια προσέγγιση … στις μακροχρόνιες μισθώσεις, κοινοπραξίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συμβολαίων που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα κυβερνητικά έσοδα αλλά και τις προοπτικές των ιδιωτικών επενδύσεων.

* Ενοποιήσουν το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους δημόσιους οργανισμούς

Η Ελλάδα δεσμεύεται να:

-Να υιοθετήσει την βέλτιστη πρακτική της ΕΕ … που αφορά την αγορά εργασίας…

-Επεκτείνει και αναπτύξει τα υπάρχοντα σχέδια που παρέχουν προσωρινή απασχόληση στους ανέργους…

-Προχωρήσει σε μια σταδιακή νέα προσέγγιση στους συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης. … εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού με ένα τρόπο που θα διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα ….




Η έκταση και το timing των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβούλευση … θα λάβει σοβαρά υπόψη… για το αν οι αλλαγές στους μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα.

Η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη να:

* Αφαιρέσει φραγμούς στον ανταγωνισμό βασισμένη σε στοιχεία (input) από τον ΟΟΣΑ.

Τα συμπεράσματα και οι μεταφράσεις δικές σας


Όλο το κείμενο εδώ


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Ελπίδες και αυταπάτες





Σχόλιο πάνω σε ένα γράμμα μιας οπαδού του ΣΥΡΙΖΑ

….Δεν το κρύβω, ότι αυτή η συμφωνία με απογοήτευσε αρκετά. Δεν περίμενα αυτή τη στάση. Τη βρήκα αρκετά συγκρατημένη ανάλογα με όσα μας είχες τάξει. Όμως θα βρω τα θετικά σε αυτήν και θα σε εμπιστευτώ μια ακόμα φορά γιατί την ελπίδα εσύ την κρατάς…».

Γιατί γλυκιά μου που, δεν μπορεί, τραγουδούσες επί χρόνια ένα τραγούδι νομίζοντας πως οι στοίχοι του ήταν ποίημα και όχι δίδαγμα ζωής; Γιατί το υποτίμησες τόσο ενώ το τραγουδούσες;;;


«Ένα το χελιδόνι κι η άνοιξη ακριβή
για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή
Θέλει νεκροί χιλιάδες να `ναι στους τροχούς
Θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους…»

Τι σε έκανε να καταλάβεις ότι αυτά είναι κάτι σαν λόγια χωρίς περιεχόμενο και νόμισες πως η Άνοιξη έρχεται χωρίς αυτά με μια ψήφο, ένα χειροκρότημα και μια πίστη σε υποσχέσεις;

Γιατί δεν αντιλαμβάνεσαι ούτε τώρα ότι, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να σου χαρίσουν κάτι που δεν θα είναι κατάκτηση δική σου με αγώνα και θυσία;

Μην έχεις άλλες αυταπάτες. Καμία Άνοιξη δεν έρχεται μόνη και κανένας δεν χαρίζει την άνοιξη αν δεν την κατακτήσεις εσύ, σε κοινό αγώνα με τους άλλους εργαζόμενους.

Κι επειδή πολλοί νομίζουν και «απειλούν» τον  ΣΥΡΙΖΑ ότι αν δεν κάνει όσα υποσχέθηκε, θα πάνε στο ΚΚΕ για να τους τα χαρίσει, σε ενημερώνω ότι το ΚΚΕ δεν τάζει παράδεισους και δεν χαρίζει τίποτα.

Το ΚΚΕ δεν υπόσχεται παρά μόνο, αγώνες και θυσίες

Δεν τάζει τίποτα απολύτως πέρα από την απόφασή του να σε οργανώσει μαζί με τον λαό και την εργατική τάξη για να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν με αγώνες, θυσίες και ενίοτε αίμα, την ζωή και το όνειρο της ευτυχισμένης ζωής που ονειρεύτηκαν και οι άλλοι τους εξαπάτησαν, πουλώντας το την επομένη στο κεφάλαιο, μαζί με την εμπιστοσύνη που τους έδωσες!

Δεν χαρίζει παχυλές συντάξεις, και μεγάλους μισθούς το ΚΚΕ, ούτε κέρδη σε επιχειρήσεις.

«Χαρίζει» αγώνα και μόνο αγώνα για να κατακτήσεις αυτό που παράγεις και δικαιούσαι και κανένας δεν είναι σε θέση να σου το χαρίσει, αν εσύ δεν το δημιουργήσεις και κατακτήσεις.

Αυτό είναι το ΚΚΕ, και μην έρχεσαι βόλτα να πάρεις υποσχέσεις τύπου Αλέξη. Δεν θα τις πάρεις ποτέ.





Περί ηρωισμών, ηρώων και οργανώσεων



Απαντώντας σε διάφορα σχόλια στο Φ/Β




Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο Γλέζος και ο Σάντας έκαναν (εκείνες) τις ηρωικές πράξεις τους όντας στο ΚΚΕ.

Διώχτηκαν καταδικάστηκαν σε θάνατο και φυλακίστηκαν ως στελέχη του ΚΚΕ.

Όλοι εκείνοι οι αγώνες έγιναν κάτω από την οργάνωση του ΚΚΕ και είναι ηρωικοί αγώνες και ηρωικές πράξεις που καταχωρούνται ως δράση του ΚΚΕ μέσα στον λαό και σε κανέναν άλλον.


Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, όταν κάνουμε πολιτικές πράξεις αυτές δεν έχουν ατομική και ιδιωτική ιδιοκτησία. Κανένας δεν μπορεί να πάρει αυτές τις ηρωικές πράξεις για τον λαό, από το ΚΚΕ και να τους μεταφέρει εκ των υστέρων σε όποιο κόμμα πάει και να πει το κόμμα εκείνο «δείτε τους αγώνες μου… κατέβασα και τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη»!!!


Δεν υπάρχει πουθενά τέτοιο πράγμα, ανεξαρτήτως αν τα υποκείμενα του ηρωισμού πήγαν σε 1,2,3 κόμματα μετά και αν ακόμη κάποιοι κατέληξαν… ας μη πω που.



Συνεπώς, όταν μιλάμε για τα άτομα - ήρωες που έκαναν ηρωισμό, θα ξεχωρίσουμε την εποχή και την οργάνωση με την οποία έγιναν και τον μεν ηρωισμό θα τον καταχωρίσουμε στην οργάνωση, ως έργο του λαού με την καθοδήγησή του, το δε άτομο είναι ελεύθερο να καταχωρεί τον εαυτό του όπου θέλει κάθε φορά. Δεν μπορεί όμως ποτέ να επικαλείται αγώνες που έγιναν πχ με το ΚΚΕ για όφελος άλλου κόμματος είτε αυτό ονομάστηκε ΠΑΣΟΚ (ευρωβουλευτής και βουλευτής του ήταν ο Γλέζος), είτε ΣΥΡΙΖΑ. Οι αγώνες αυτοί ούτε μεταφέρονται, ούτε εκχωρούνται ούτε είναι ατομική ιδιοκτησία, ούτε εξαργυρώνονται, ανεξαρτήτως αν κάποιοι το επιχειρούν νομίζοντας πως τους εξαργυρώνουν ενώ εξαργυρώνουν τον εαυτό τους.



Και για να μη γίνει καμία παρεξήγηση περί "ιδιοκτησίας των αγώνων από το ΚΚΕ", θα πρέπει να ξέρουν όλοι πως οι αγώνες είναι μόνο και πάντα ιδιοκτησία του λαού και της εργατικής τάξης. Γι αυτούς έγιναν σε αυτούς καταχωρούνται. 

Το μόνο που έχει το ΚΚΕ, είναι η οργάνωση αυτών των αγώνων, είναι οι θυσίες, οι μάχες και οι ζωές που έδωσαν τα στελέχη του για να πετύχουν αυτοί οι αγώνες του λαού. Αυτό έχει, αυτό δικαιούται να του καταχωρηθεί. 

Οι ηρωισμοί των στελεχών του έγιναν με την δική του οργάνωση, με τα δικά του ιδανικά για τον λαό. Το κόμμα δεν είναι αυτοσκοπός και κανένας ηρωισμός δεν είναι αυτοσκοπός. Όλα ανήκουν το λαό και την εργατική τάξη, μαζί και το κομμουνιστικό κόμμα.



Το ότι ο λαός συχνά ταυτίζει αυτούς τους αγώνες με το ΚΚΕ νομίζοντας πως είναι «ιδιοκτησία» του ΚΚΕ, είναι ακριβώς γιατί ποτέ και σε κανέναν αγώνα δεν μπορεί να ξεχωρίσει το λαό από το ΚΚΕ. Αυτό είναι και το πρόβλημα των αστών και μικροαστών, αυτό το στόχο έχουν τα αντικομουνιστικά μνημόνια της ΕΕ για το ξαναγράψιμο της ιστορίας. Για να ξεχωρίσουν τον λαό και την εργατική τάξη από το Κομμουνιστικό Κόμμα, σαν να μην είναι σάρκα από τη σάρκα τους.